Oekraïne: Poetin-getrouwe en gasbedrijf krijgen EU-sancties

12/05/14 om 23:59 - Bijgewerkt op 13/05/14 om 00:00

De adjunct-chef van het Kremlin, Vyacheslav Volodin, en het gasbedrijf Chernomorneftegaz zijn bij de doelwitten van nieuwe Europese sancties omwille van hun rol in de Oekraïense crisis.

Oekraïne: Poetin-getrouwe en gasbedrijf krijgen EU-sancties

Vladimir Poetin © REUTERS

Tegen Volodin hebben de Verenigde Staten eerder al sancties getroffen. In de entourage van de Russische president Vladimir Poetin wordt Volodin beschouwd als de architect van de anti-Westerse maatregelen die het Kremlin de voorbije twee jaar heeft genomen.

Op de nieuwe lijst prijkt ook generaal Vladimir Chamanov, de commandant van de Russische parachutisten. Daarnaast neemt de lijst een aantal separatistische leiders uit het oosten van Oekraïne in het vizier, zoals Vyacheslav Ponomarev, de zelfverklaarde burgemeester van Slaviansk, het bastion van de gewapende pro-Russische opstand. Hij zou betrokken zijn bij de opsluiting van een team internationale inspecteurs van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Voor het eerst sinds het begin van de Oekraïense crisis heeft de EU twee bedrijven gesanctioneerd. Het gaat om het gasbedrijf Chernomorneftegaz, dat al door de Verenigde Staten wordt geviseerd, en de olieterminal Feodosia. Beide ondernemingen die gevestigd zijn op de Krim werden in beslag genomen na de annexatie van het Oekraïense schiereiland door Rusland. (Belga/TV)

Onze partners