Oekraïne: Minstens 49 doden bij neergeschoten legervliegtuig

Oekraïense soldaten oefenen nabij Kiev. © BELGAIMAGE
Simon Demeulemeester

Minstens 49 inzittenden van het Oekraïense legervliegtuig dat in de buurt van Loegansk is neergeschoten, zijn omgekomen.

Minstens 49 inzittenden van het Oekraïense legervliegtuig dat in de buurt van Loegansk is neergeschoten, zijn omgekomen. Dat heeft een woordvoerder van het Oekraïense leger verklaard.

Het transportvliegtuig van het type Iljoesjin IL-76 werd door pro-Russische rebellen neergehaald, luidt het. Het toestel stond op het punt te landen in de oostelijke regio van Oekraïne.

Volgens de legerwoordvoerder wordt nog geverifieerd hoeveel mensen aan boord waren. In Loegansk en omgeving vechten regeringstroepen al wekenlang tegen pro-Russische separatisten, die de ‘Volksrepubliek Loegansk’ eenzijdig afgekondigd hebben.

Ondertussen escaleert de crisis verder. De Verenigde Staten hebben de pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekraïne ervan beschuldigd dat ze in Rusland tanks en raketlanceerders hebben gehaald. Ze zouden er de voorbije dagen de grens tussen beide landen mee overgestoken zijn.

VS: ‘Rebellen kregen zwaar wapentuig van Rusland’

‘We denken dat de separatisten in het oosten van Oekraïne zwaar wapentuig en militaire uitrustingen uit Rusland in handen hebben gekregen, Russische tanken en raketlanceerders inbegrepen’, zei de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Marie Harf, in een persbericht.

In een gecompliceerde tekst voegde de woordvoerster eraan toe dat haar regering over informatie beschikte ‘dat Rusland in het zuidwesten van Rusland tanks bijeen had gebracht, modellen die niet meer door de Russische troepen worden gebruikt’. Sommige tanks hebben Rusland ‘recent verlaten’.

Drie tanks over Oekraïense grens gerold

Oekraïne zei donderdag dat drie Russische tanks de grens waren overgestoken. Het State Department van de VS trad die beschuldigingen bij, door te zeggen dat ‘video’s op internet toonden dat hetzelfde type tanks het zuidwesten van Rusland verlieten voor verschillende steden in het oosten van Oekraïne’.

‘Rusland gaat antwoorden dat deze tanks buitgemaakt zijn op de Oekraïense troepen, maar geen enkele eenheid van Oekraïense tanks opereert in die regio’, zei Harf. ‘We zijn ervan overtuigd dat die tanks van Rusland komen.’

Ze trok de redenering door voor de ‘raketlanceerders die in het zuidwesten van Rusland bijeengebracht zijn’ en ook naar het oosten van Rusland zouden verhuisd zijn. Eerder had Harf tijdens een korte persconferentie Moskou beschuldigd van verschillende militaire expedities in het oosten van Oekraïne. Ze dreigde met bijkomende sancties als de betrekkingen met het buurland niet zouden verbeteren.

Doden en gewonden bij gevechten in Mariupol

Na zware gevechten hebben West-Oekraïense troepen naar eigen zeggen de ‘separatisten’ verdreven uit het centrum van de grote stad Mariupol in het tegen het nieuwe regime in Kiev gekante gebied Oost-Oekraïne. Het leger zette granaatwerpers en gepantserde voertuigen in tegen de ‘rebellen’. Volgens de Oekraïense interim-minister van Binnenlandse Zaken Arseni Avakov vielen bij de gevechten vijf doden (allen opstandelingen) en vier gewonden (allen regeringstroepen of -milities). Akavov had het in Kiev nog steeds over de ‘antiterreuroperatie’ van de overheid.

Ook aan de grens met Rusland zijn troepen van Kiev slaags geraakt met ‘militante opstandelingen’. Hier luidde het zegebericht dat een 120 kilometer lange grenszone weer onder overheidscontrole staat. Gevechten aan de grens eisten een, uit onafhankelijke bron onbevestigde, tol van vier doden en 31 gewonden. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content