Oekraïne: Minstens 17 soldaten gedood bij gevechten met pro-Russische rebellen

23/05/14 om 00:13 - Bijgewerkt om 00:13

Bij zware gevechten in het oosten van Oekraïne, tussen regeringstroepen en tegenstanders van de interim-regering in Kiev, zijn minstens 17 soldaten om het leven gekomen.

Oekraïne: Minstens 17 soldaten gedood bij gevechten met pro-Russische rebellen

Oekraïense soldaten oefenen nabij Kiev. © BELGAIMAGE

Die nieuwe balans deelde het ministerie van Gezondheid in Kiev mee. Eerder werd er over acht dode Oekraïense soldaten gesproken. Nog eens 36 soldaten zouden met verwondingen in ziekenhuizen zijn opgenomen.

De veiligheidstroepen hadden volgens interim-president Aleksander Toertsjinov de stad Volnovacha, op 60 kilometer ten zuiden van Donetsk, willen "beschermen" tegen de regeringstegenstanders. Zestien soldaten kwamen om in gevechten met granaten en mortieren. Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie kwam ook een soldaat om het leven bij een aanval tegen zijn konvooi in de regio van Loehansk.

Volgens woordvoerder Vladimir Makovitsj van de zelfverklaarde Volksrepubliek van Donetsk zijn minstens twintig mensen om het leven gekomen.

'Russische sabotage'

De interimregering in Oekraïne vraagt om een spoedvergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Volgens premier Arseni Jatsenjoek zijn er in aanloop naar de presidentsverkiezingen van zondag steeds meer bewijzen van "Russische sabotage".

"Wij zullen bij de zitting bewijzen op tafel leggen dat Rusland met een escalatie van het conflict de presidentsverkiezingen wil verijdelen", aldus Jatsenjoek. Moskou heeft al meermaals ontkend dat het de stembusgang wil verhinderen. (Belga/TV)

Onze partners