Oekraïne loopt warm voor een grensmuur

11/09/14 om 23:20 - Bijgewerkt om 23:20

Een miljardair bedacht het plan in juni. Nu wordt er geld ingezameld en zijn er al vrijwilligers aan de slag. Oekraïne wil zich met een grensmuur tegen Rusland te beschermen. Volgens specialisten is het dure militaire nonsens.

Oekraïne loopt warm voor een grensmuur

Russische tanks in het grensgebied © Reuters

De muur moet, zoals de grens, 2000 kilometer lang worden. Ze zou verschillende onderdelen bevatten die een inval moeten bemoeilijken: prikkeldraad, een gracht, een muur, en misschien meerdere van elk, met bovendien mijnenvelden tussendoor. Naast deze verdedigingslinie moet een weg komen die troepenbewegingen aan de Oekraïense kant zou vergemakkelijken.

Een Facebookpagina ter ondersteuning van het project noteerde al de namen van 10.000 vrijwilligers die gratis willen meebouwen.

De regering ondersteunt het initiatief. Volgens de website van het Duitse weekbladDer Spiegel worden op televisie al de eerste werkzaamheden in beeld gebracht.

Een bloemenperk

President Petro Porosjenko toont zich, misschien in het vooruitzicht van de parlementsverkiezingen in oktober en in de wetenschap dat de muur populair is, enthousiast over het project. Hij verklaarde dat de linie zal gebouwd worden volgens de recentste inzichten van de verdedigingswetenschap. En de muur zou er in enkele maanden staan, als een soort mirakel van nationale trots, daar waar vergelijkbare verdedigingsgordels elders jaren hebben gekost.

De miljardair die het project bedacht, Igor Kolomoiski, schatte de kostprijs op 100 miljoen euro, wat neerkomt, zo berekende Der Spiegel, op 50 euro per lopende meter. Een schromelijke onderschatting, aldus het tijdschrift, "tenzij men niet meer wil aanleggen dan een bloemenperk".

Maar de middelen vormen geen probleem, zo liet premier Jatsenjuk weten. In eerste instantie zal Oekraïne zelf betalen, en vervolgens zullen westerse donoren aangesproken worden.

Onafhankelijke specialisten schatten de kost op meerdere miljarden euro, geld dat moet gevonden worden terwijl Oekraïne ook hoogdringend in het leger en in de heropbouw van het land moet investeren.

Mensensmokkel

En dan zijn er nog praktische problemen: de grens is op vele plaatsen niet duidelijk afgebakend. Grensbewoners, noteerde de Washington Post, zouden in de situatie kunnen terechtkomen dat hun keuken in Oekraïne ligt, terwijl hun toilet in Rusland staat. Nog problematischer: het grensgebied is voor een groot stuk in handen van rebellen.

En laatstens: zo'n muur houdt wellicht mensensmokkelaars tegen, maar ze helpt niet veel tegen een leger zoals het Russische, als dat met volle kracht oprukt. Het kan eventueel wel helpen tegen kleinschalige infiltraties.

Het effect, zeggen militaire specialisten, zal vooral psychologisch zijn. De Oekraïne zou door de muur tonen dat het helemaal breekt met zijn oostelijke buur.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners