Oekraïne krijgt IMF-noodlening en verhoogt gasprijzen drastisch

01/05/14 om 01:07 - Bijgewerkt om 10:57

Het IMF geeft Oekraïne een lening van 17 miljard dollar (12,2 miljard euro). Die maatregel is volgens IMF-topvrouw Christine Lagarde nodig zodat het land niet helemáál instort.

Oekraïne krijgt IMF-noodlening en verhoogt gasprijzen drastisch

De Oekraïense oproerbrigade bewaakt een regeringsgebouw in de oostelijke stad Loehansk. © REUTERS

De raad van bestuur van het Internationaal Muntfonds heeft al groen licht gegeven voor de onmiddellijke vrijmaking van eerste schijf van 3,2 miljard dollar (2,3 miljard euro). Daarmee kan Kiev een factuur van enkele miljarden dollar aan Rusland betalen. De andere schijven worden later gedeblokkeerd.

Volgens het IMF is Rusland in een recessie verzeild en zal over het hele jaar net geen nulgroei optekenen. De Russische economie krijgt klappen door de crisis in buurland Oekraïne. Ook in die voormalige Sovjetrepubliek lijdt de economie onder de onrust. Uit cijfers van het nationale statistiekbureau blijkt dat de Oekraïense economie vorig kwartaal met 1,1 procent kromp tegenover een jaar eerder.

Gasprijzen omhoog

Onder druk van de internationale kredietverleners heeft Oekraïne de gasprijzen drastisch verhoogd. Gezinnen moeten sinds donderdag 40 procent meer neertellen. Voor 1 mei 2016 en 1 mei 2017 zijn stijgingen van telkens 20 procent gepland. Daarmee komt de prowesterse regering in Kiev tegemoet aan een eis van het Internationaal Muntfonds (IMF). (Belga/TV/KVDA)

Onze partners