Oekraïne: Kerry dringt aan op uitvoering akkoord

19/04/14 om 04:38 - Bijgewerkt om 05:50

De VS eist dat Rusland onmiddellijk het akoord uitvoert dat donderdag in Genève werd bereikt om de spanningen in Oekraïne te ontzenuwen. Zoniet dreigt Washington Moskou de rekening te presenteren, wellicht in de vorm van nieuwe sancties.

Oekraïne: Kerry dringt aan op uitvoering akkoord

VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (L) en zijn Russische tegenhanger Sergej Lavrov. © REUTERS

Volgens een hoge verantwoordelijke van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington had buitenlandminister John Kerry vrijdag telefonisch overleg met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, en ook met de Oekraïense interimpremier Arseni Jatsenjoek. Kerry drong er bij zijn Russische ambtsgenoot op aan dat Moskou zich "volledig en onmiddellijk" aan het akkoord van Genève houdt.

Kerry zei tijdens het gesprek met Lavrov dat de komende dagen voor alle partijen de beslissende periode zullen zijn om de overeenkomst om te zetten. Eerst en vooral moeten de "illegale bewapende" groeperingen de wapens neerleggen, verwees Kerry naar de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.

'Aanzienlijke kosten'

Ook Susan Rice, de Nationale Veiligheidsadviseur van de VS, waarschuwde dat Amerika de komende dagen de ontwikkelingen nauw in het oog zal houden. Als de voorwaarden van het akkoord niet nageleefd worden, dreigen er "aanzienlijke kosten" die opgelegd zullen worden aan Moskou. "Dat hebben we zeer duidelijk gemaakt."

De woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, Dmitri Peskov, verdedigde overigens de stationering van de Russische troepen aan de grens met Oekraïne. Die troepen dienen voor de verdediging van de eigen veiligheid, klonk het. De soldaten nabij de grens hebben geen invloed op het door de crisis getroffen Oekraïne, verzekerde hij aan het Russische persbureau Interfax.

Stappenplan

De VS, Rusland, Europa en Oekraïne bereikten donderdag in Genève een akkoord over een stappenplan om de crisis te ontmijnen. Het document verklaart dat "alle illegale gewapende groepen ontwapend moeten worden, alle illegaal bezette gebouwen opnieuw aan hun legitieme eigenaars moeten worden afgestaan, alle illegaal bezette straten, pleinen en andere publieke plaatsen in de Oekraïense steden vrijgemaakt moeten worden." (Belga/TV)

Onze partners