Oekraïne: Kerry dreigt met nieuwe sancties tegen Rusland

23/04/14 om 02:45 - Bijgewerkt om 02:45

Als Rusland niet snel stappen zet om de spanningen in Oost-Oekraïne te verminderen, dan kan het van de VS nieuwe sancties verwachten. Met dat dreigement pakt VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry uit.

Oekraïne: Kerry dreigt met nieuwe sancties tegen Rusland

VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry © REUTERS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zijn bezorgdheid geuit over het uitblijven van "positieve maatregelen" van Rusland voor een de-escalatie van de situatie in Oekraïne, meldt het Amerikaanse State Department. Kerry dreigde met "versterkte sancties" tegen Moskou indien er geen schot komt in de uitvoering van het akkoord van Genève.

Dode letter

In Genève maakten de Verenigde Staten, Rusland, Oekraïne en de Europese Unie vorige week afspraken om de explosieve situatie in het oosten van Oekraïne te ontmijnen. Het akkoord voorziet onder meer in de ontwapening van gewapende groepen en de evacuatie van bezette gebouwen, zowel door de prowesterse krachten in Kiev als de separatisten in het oosten van het land.

Het akkoord is echter dode letter gebleven en de separatisten hebben volgens de VS hun controle over openbare gebouwen in het oosten van Oekraïne nog versterkt en houden ze journalisten en burgers gevangen. Kerry vroeg Lavrov om de bezetters openlijk terecht te wijzen en diplomatiek samen te werken met de OVSE-waarnemers en de regering in Kiev.

Doelgerichte sancties

De VS hebben reeds doelgerichte sancties ingevoerd tegen een aantal hoge Russische functionarissen, onder wie een aantal leden van de entourage van president Vladimir Poetin. Washington dreigt er nu mee om hele sectoren van de Russische economie te treffen.

Kerry sprak dinsdag ook met de Oekraïense interimpremier Arseni Jatsenjoek. Volgens de mededeling prees de buitenlandminister "de belangrijke stappen" die Kiev heeft genomen om tot een de-escalatie te komen. (Belga/TV)

Onze partners