Oekraïne: Chocoladekoning is koploper voor presidentschap

28/03/14 om 22:17 - Bijgewerkt om 22:18

De Oekraïense oligarch Petro Oleksijovitsj Porosjenko heeft zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezing van 25 mei ingediend. In de peilingen geldt hij als favoriet.

Oekraïne: Chocoladekoning is koploper voor presidentschap

Olligarch Petro Porosjenko wil president worden in Oekraïne. © REUTERS

Porosjenko was in het vrelden al eens minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, onder toenmalig premier Timosjenko en president Joesjtsjenko. De 'chocoladekoning', met een geschat vermogen van 1,6 miljard dollar een van de rijkste mensen in Oekraïne, heeft in die peilingen een erg ruime voorsprong op ex-bokser Vitali Klitsjko en 'gasprinses' Joelia Timosjenko. Porosjenko wordt in Oekraïne bij de 'pro-Europeanen' gerekend, al was hij in 2012 ook minister van Economie onder de afgezette president Viktor Janoekovitsj, die dan weer 'pro-Rusland' heet.

Voorstander van Navo-lidmaatschap

Porosjenko was de enige van de Oekraïense oligarchen die het protest van Euromaidan, deels gericht tegen de corruptie van de oligarchen, openlijk heeft gesteund. Hij is voorstander van een Navo-toetreding van Oekraïne, wat hem als president meteen op ramkoers met Moskou zou zetten.

Favoriet

Een vorige week gepubliceerde opiniepeiling gaf Porosjenko bijna 25 procent van de stemmen. De vooral door Duitsland gesteunde Klitsjko kreeg als tweede 9 procent, terwijl Timosjenko, vooral in het Westen als heldin beschouwd, het met amper 8 procent moest stellen. Naar verluidt zou Klitsjko aan zijn presidentsambities verzaken om de chocoladekoning te steunen. (Belga/TV)

Onze partners