Oekraïne bereidt grootscheepse evacuatie van militairen op Krim voor

19/03/14 om 19:52 - Bijgewerkt om 20:10

De Oekraïnse regering maakt plannen om zijn militairen op de Krim terug te trekken. Daarnaast worden de eenheden van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken en het leger in staat van paraatheid gebracht.

Oekraïne bereidt grootscheepse evacuatie van militairen op Krim voor

Soldaten Oekraïne © Reuters

Oekraïne bereidt een plan voor om militairen en hun familieleden op de Krim te evacueren. Dat verklaarde de secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad van Oekraïne Andrij Paroebij op een persconferentie. De raad besliste ook om de Verenigde Naties te vragen de Krim de status van "gedemilitariseerde zone" te geven.

Oekraïne voert ook een visumplicht in voor Rusland en is van plan uit het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) te stappen.

"We werken maatregelen uit zodat de militairen en hun familieleden die zich op de Krim bevinden, zo snel mogelijk naar het Oekraïense vasteland kunnen", aldus Paroebij. Daarnaast worden de eenheden van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken en het leger in staat van paraatheid gebracht.

Miljoenen mensen getroffen

Na de internationaal niet erkende toetreding van de Krim bij Rusland wil Oekraïne ook een visumplicht voor Russische burgers invoeren. Daarvoor gaf de raad het ministerie van Buitenlandse Zaken de opdracht de nodige maatregelen te treffen. Reizen tussen beide landen kon altijd zonder een visum sinds 1991, toen Oekraïne zichzelf onafhankelijk verklaarde van de Sovjet-Unie.

De regeling zal miljoenen mensen in Rusland treffen, die verwanten in Oekraïne hebben. Ook zal iedere inwoner van de Krim, die zijn Oekraïens paspoort inwisselt voor een Russisch, een visum nodig hebben om naar het Oekraïense vasteland te gaan.

Oekraïne zegt ook het voorzitterschap van het GOS op en besliste om het proces op te starten om uit het Gemenebest te stappen, een los verband van voormalige Sovjetrepublieken.

Rusland deelt paspoorten uit

Rusland van haar kant is gestart met de uitgifte van Russische paspoorten op de Krim, na het besluit om het schiereiland aan te sluiten bij de Russische Federatie. Dat zei Konstantin Romodanovski, hoofd van de Russische Federale Migratiedienst (FMS), aan het persagentschap Interfax in Moskou.

Russisch president Vladimir Poetin en de regering op de Krim hadden de dag voordien het verdrag voor de toetreding tot Rusland ondertekend.

"Natuurlijk krijgen burgers van de Krim die zich tot de Federale Migratiedienst wenden, paspoorten aangezien ze sinds gisteren burgers van de Russische Federatie zijn", zei Romodanovski. "Er zijn enkele uitzonderingen, maar het is nog vroeg om het daarover te hebben." Moskou krijgt het verwijt al langer paspoorten op het schiereiland te verdelen.(Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners