Oekraïne: Barack Obama gaat naar Polen om steun te betuigen

01/05/14 om 03:46 - Bijgewerkt om 03:46

Bron: Knack

Barack Obama komt in juni niet alleen terug naar Brussel voor de G7, hij gat ook naar Polen. Zo wil hij solidariteit tonen met dat land, dat zich bedreigd voelt door de crisis in Oekraïne.

Oekraïne: Barack Obama gaat naar Polen om steun te betuigen

VS-president Barack Obama en zijn vrouw en Michelle dalen de trappen van Air Force One af. © REUTERS

Barack Obama reist in juni af naar Polen. De Amerikaanse president wil, in het kader van de oplopende spanningen tussen west en oost, zijn strategische partners blijven ondersteunen. Voorts woont Obama de top van de G7 in Brussel bij en komt hij naar Frankrijk voor de 70ste verjaardag van D-Day in Frankrijk.

Poolse afscheuring

Obama zal in de Poolse hoofdstad Warschau bilaterale contacten hebben met andere wereldleiders. De Amerikaanse president is er ook voor de viering van de 25ste verjaardag van de Poolse afscheuring van het communisme.

Op 4 en 5 juni is Obama in Brussel voor de G7, de top van de 7 rijkste industrielanden. De leiders van de G7 zullen er onder meer vergaderen over de wereldwijde economische situatie en de toestand in Oekraïne. Naast Obama zijn de deelnemers aan de bijeenkomst ook de staatshoofden of regeringsleiders van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Groot-Brittannië en de voorzitters van de Europese Raad en Commissie.

Brussel in plaats van Sotsji

De G7-top vervangt die van de G8 die in het Russische Sotsji was voorzien. Maar de na de aanhechting van de Krim door Rusland werd die geannuleerd.

Tot slot gaat Obama naar Frankrijk ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de landing in Normandië. De landing van de geallieerde strijdkrachten markeerde op 6 juni 1944 het begin van de bevrijding van West-Europa uit handen van nazi-Duitsland. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners