Oekraïne: 21 doden bij protesten in Kiev, onrust breidt uit

18/02/14 om 19:58 - Bijgewerkt op 19/02/14 om 05:56

Op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev zijn zware rellen aan de gang tussen de politie en de duizenden demonstranten die het plein al maanden bezet houden. Aan beide kanten vielen meerdere doden. In de stad Lviv is een munitiedepot leeggeroofd.

Oekraïne: 21 doden bij protesten in Kiev, onrust breidt uit

Vuurpijlen ontploffen bij rellen op het Onafhakelijkheidsplein in Kiev. © REUTERS

Beelden van escalerende geweld tussen ordetroepen en demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev tonen apocalyptische taferelen. het brandt er al vele uren. De betogers hebben een 'muur van vuur' rondom hun stellingen gebouwd om de ordetroepen weg te houden. Vuurpijlen vliegen door de lucht. Met regelmaat zijn ontploffingen te horen.

De ordetroepen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een tweede aanval ingezet op het Onafhankelijkheidsplein. De aanval begon na een regen van traangasgranaten, zo stelde een journalist van het persagentschap AFP vast. De agenten hebben postgevat rond het monument in het midden van het plein.

Dodentol onduidelijk

Het dodentol is onduidelijk, maar vast staat dat het oploopt. Volgens de laatste berichten zouden er 21 doden zijn geteld, waaronder zeven politieagenten. Het Oekraïnse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat een aantal van hen zijn geveld door geweervuur. Op beelden uit Kiev waren betogers met vuurwapens te zien. De politie zette pantserwagens, waterkanonnen en rubberkogels in. Volgens de betogers zouden de ordetroepen ook met scherp geschoten hebben.

Op een televisiezender van de oppositie heeft professor Olga Bogomolez ondertussen gezegd dat het aantal gewonden boven de duizend geklommen is. De autoriteiten stelden eerder dat minstens 150 manifestanten gewond geraakt zijn, van wie dertig er erg aan toe zijn. Er zouden ook meer dan 150 agenten gewond zijn. Vijfendertig zijn zwaargekwetst, aldus de autoriteiten.

Janoekovitsj geeft geen krimp

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj weigert de aanval van de ordetroepen op de betogers in het centrum van de hoofdstad Kiev stop te zetten. Hij eist dat de aanhangers van de oppositie het Onafhankelijkheidsplein ontruimen. Dat heeft oppositieleider Vitali Klitsjko gezegd na een ontmoeting dinsdagavond met de president.

"De president heeft gezegd dat de enige oplossing erin bestaat het Onafhankelijkheidsplein te ontruimen en dat iedereen naar huis gaat", zo zei Klitsjko telefonisch aan televisiezender Hromadske.

Ultimatum

De spiraal van geweld in Kiev is de afgelopen uren naar een hoogtepunt gerezen. De veiligheidstroepen willen het Onafhankelijkheidsplein ontruimen. Ze gaven de 20.000 betogers daarvoor een ultimatum, maar die weigeren het plein te verlaten.

Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU Catherine Ashton reageerde op het nieuwe geweld dat ze zeer verontrust is en dat het parlementaire proces in Oekraïne hersteld moet worden. Ook moet er volgens haar een nieuwe, inclusieve regering worden gevormd.

Munitiedepot bestormd

Het is niet alleen in Kiev bijzonder onrustig. In Lviv, in het pro-Europese westen van Oekraïne, hebben betogers een munitiedepot leeggeroofd. Manifestanten hebben daar ook het politiekantoor en de zetel van de regionale administratie aangevallen. Zo'n 500 demonstranten gooiden met stenen en drongen het gebouw binnen. Ze ondervonden geen tegenstand. (Belga/TE/TV)

Lees meer over:

Onze partners