Oekraïne 1 jaar na Maidan: Pro-Westerse partijen sluiten coalitieverdrag

21/11/14 om 12:19 - Bijgewerkt om 16:46

Exact één jaar nadat de protesten op het Maidan-plein in de Oekraïense hoofdstad Kiev begonnen, hebben de vijf pro-Westerse partijen die de parlementsverkiezingen wonnen hun coalitiegesprekken succesvol afgerond.

Oekraïne 1 jaar na Maidan: Pro-Westerse partijen sluiten coalitieverdrag

Maidan, Oekraïne © Reuters

De vijf pro-Westerse partijen die de parlementsverkiezingen in Oekraïne wonnen, hebben de coalitiegesprekken succesvol afgerond. Dit exact een jaar nadat de massaprotesten op het Maidan-plein in Kiev begonnen. Dat heeft de partij van president Petro Porosjenko meegedeeld volgens de plaatselijke media.

De partijvoorzitters zullen het akkoord vrijdagmiddag voorstellen in Kiev. Tijdens de eerstvolgende zitting van het parlement volgende week zal het akkoord ondertekend worden. Naast de partijen van president Porosjenko en premier Jatsenjoek zullen ook de partij van voormalig premier Timosjenko, de pro-Europese partij Samopomich en de Radicale partij van rechtse populist Oleh Lyasjko deel uitmaken van de nieuwe coalitie.

Herdenkingsplechtigheden

Meerdere evenementen staan vandaag nog op het programma in Kiev om het begin van de protesten op Maidan op 21 november 2013 te herdenken. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden brengt in de vooravond een bezoek aan een van de herdenkingsplechtigheden in Kiev.

Biden spreekt onder meer met interim-premier Arseniy Jatsenjoek en met president Petro Porosjenko. Onderwerp worden de veronderstelde "schendingen door Rusland van het (wapenstilstand)akkoord van Minsk" van 5 september. Sinds dat akkoord in de Wit-Russische hoofdstad werd getekend, zijn in Oost-Oekraïne bijna duizend mensen gedood of zowat 13 mensen per dag. Dat meldde donderdag de VN. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners