Oekraïense troepen vallen Russisch militair konvooi aan

15/08/14 om 18:01 - Bijgewerkt om 18:47

Het Oekraïense leger heeft de colonne van pantservoertuigen voor troepentransport die donderdagavond vanuit Rusland het oosten van Oekraïne was binnengedrongen, grotendeels 'vernietigd'. Dat heeft het Oekraïense presidentschap gemeld.

Oekraïense troepen vallen Russisch militair konvooi aan

© reuters

De Oekraïense president Petro Porosjenko besprak de kwestie met de Britse premier David Cameron en zei luidens een mededeling dat 'een groot deel van het materieel 's nachts vernield werd door Oekraïense artillerie'.

Volgens journalisten van The Guardian en The Daily Telegraph zouden minstens 23 Russische militaire voertuigen donderdagnacht het grondgebied van Oekraïne zijn binnengedrongen. Die berichten werden later bevestigd door een woordvoerder van het Oekraïense leger.

"Er werd gepaste actie ondernomen tegen deze colonne en een deel ervan bestaat niet meer. Ze werd vernield", verzekerde ook de Oekraïense legerwoordvoerder Andriï Lyssenko.

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om het konvooi met humanitaire middelen dat nog steeds niet over de grens mag. De Oekraïense overheid vreesde dat de trucks militair materieel voor de pro-Russische rebellen zouden bevatten, wat door door Rusland prompt ontkend werd. Volgens de website van de BBC werden de Russische vrachtwagens met humanitaire middelen geopend voor het oog van enkele journalisten. De vrachtwagens blijken 'bijna leeg' te zijn.

De ambassadeur van Rusland in Groot-Brittannië, Alexander Iakovenko, werd intussen op het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden om uitleg te geven 'over de berichten over een Russische militaire inval in Oekraïne', meldde het Foreign Office vrijdag op Twitter.

De Russische president Poetin, die onder toenemende internationale druk staat voor zijn 'steun' aan de pro-Russische rebellen, heeft donderdag tijdens een bezoek aan de Krim verklaard dat hij wil meewerken aan een oplossing om het conflict te beëindigen.

De autoriteiten in Kiev zeggen al maanden dat de separatistische rebellen versterkingen krijgen vanuit Rusland. Rusland van zijn kant beweert - via het de door de staat gesponsorde persagentschap RIA Novosti - enkel patroullies in te zetten aan het grensgebied, maar dat zijn troepen die grens niet hebben overschreden. Generaal-majoor Igor Konashenkov, een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, weigerde commentaar te geven.

(Belga/Bloomberg/BO)

Lees meer over:

Onze partners