Oekraïense regering trekt omstreden protestwet in

28/01/14 om 01:08 - Bijgewerkt om 01:08

Oekraïense regering trekt omstreden protestwet in

In het centrum van Kiev is het even weer min of meer rustig. © REUTERS

Er zou ook een akkoord zijn over een amnestiewet die dinsdag in het parlement wordt besproken. Dat meldt minister van Justitie Jelena Loekasj na een vier uur durende ontmoeting tussen president Viktor Janoekovitsj en de belangrijkste oppositiepartijen. Het voorstel van de president om de oppositiepartijen ministerposten aan te bieden, werd officieel verworpen.

Ontruiming

De regering zou ermee akkoord gaan om manifestanten amnestie te verlenen, als de oppositie ervoor zorgt dat de bezette publieke gebouwen en straten in de hoofdstad ontruimd worden, zo meldde Loekasj.

Verkiezingen

Het is niet duidelijk of tijdens het gesprek ook de eis van de oppositie om vervroegde verkiezingen te organiseren aan bod is gekomen. Tijdens de ontmoeting is wel gebleken dat de leden van de oppositie niet warm lopen voor het voorstel van de president om ministerposten op te nemen in de regering. Ex-parlementsvoorzitter Jatsenjoek had premier kunnen worden, ex-bokser Klitsjko had uitzicht op de post van vice-premier. Het voorstel werd maandag officieel afgewezen.

Aan de ontmoeting in Kiev namen maandag, naast de president, Arsenij Jatsenjoek, voorzitter Vitali Klitsjko van de partij Oedar ('Mep') en Oleh Tjagnibok, leider van het antisemitische, extreemrechtse Svoboda (Vrijheid) deel. (Belga/TV)

Onze partners