Oekraïense rebellen laten tweede groep OVSE-waarnemers vrij

29/06/14 om 09:08 - Bijgewerkt om 09:16

Een tweede groep internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die vastgehouden werden door pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne, is weer vrij. Dat hebben zowel de OVSE als de separatisten laten weten.

Oekraïense rebellen laten tweede groep OVSE-waarnemers vrij

Een tweede groep internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die vastgehouden werden door pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne, is weer vrij. Dat hebben zowel de OVSE als de separatisten laten weten. © BELGA

De vier waarnemers waren ontvoerd in de stad Loehansk, maar zijn intussen in een hotel in Donetsk, luidt het. De nationaliteit van de vier is niet duidelijk. Volgens het persagentschap ANP zou er een Nederlander bij zijn. Een eerste groep OVSE-waarnemers kwam in de nacht van donderdag op vrijdag al vrij.

Op televisiebeelden was toen te zien hoe de duidelijk uitgeputte waarnemers - een Zwitser, een Deen, een Turk en een Est - naar een hotel in Donetsk gebracht werden.

De twee groepen waren eind mei in het oosten van Oekraïne ontvoerd en werden op een onbekende plek vastgehouden.

De vrijlating van de OVSE-waarnemers kadert mogelijk in het vredesoverleg tussen onderhandelaars van de Oekraïense overheid, de OVSE, Rusland en de rebellenleiders.

Vrijdag kondigde de Oekraïense president Petro Porosjenko aan dat de wapenstilstand in het oosten van het land met 3 dagen verlengd wordt. Dat is het geval tot maandagavond. (Belga/VK/BO)

Lees meer over:

Onze partners