'Oekraïense rebellen bereiden groot tegenoffensief met Russische tanks voor'

17/08/14 om 11:12 - Bijgewerkt om 13:30

Volgens een Oekraïense rebellenleider is er militaire steun vanuit Rusland op komst naar Oekraïne voor een groot tegenoffensief.

'Oekraïense rebellen bereiden groot tegenoffensief met Russische tanks voor'

© reuters

Oekraïense rebellen ontvangen nieuwe gepantserde voertuigen, tanks en strijdkrachten die opgeleid werden in Rusland. Dat blijkt uit verklaringen van een Oekraiënse rebellenleider in een videofragment waarover het persagentschap Reuters bericht. Volgens de Oekraïense rebellenleider liggen er plannen klaar voor een groot tegenoffensief tegen de regeringstroepen.

Alexander Zakharchenko, minister-president van de door de separatisten uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, verklaarde eerder al dat de opstandelingen wachten op 150 gepantserde voertuigen, waaronder 30 tanks. Er zouden volgens hem ook 1.200 strijdkrachten op weg zijn die een opleiding van vier maanden in Rusland achter de rug hebben. "Ze verzamelen op het meest cruciale moment," liet Zakharchenko zaterdag in een videobericht optekenen.

Het vier maanden durende conflict in het oosten van Oekraïne bereikt hiermee een nieuw hoogtepunt, zo blijkt. Zowel Kiev als de westerse regeringen vragen zich nerveus af of Rusland al dan niet de belegerde pro-Russiche rebellen te hulp komt snellen via een miltaire actie. Moskou blijft ontkennen dat het plannen in die richting heeft.

Rusland krijgt intussen wel af te rekenen met zware sancties die de EU heeft opgelegd als gevolg van de annexatie van de Oekraïense Krim en vermoedens over miltaire en financiële steun aan de separatisten in het oosten van Oekraïne.

Hoewel Rusland hardnekkig ontkent dat het steun verleent aan de separatisten, blijkt de Duitse bondskanselier Angela Merkel allesbehalve gerustgesteld door de sussende verklaringen van de Russische president Poetin. Merkel en de Oekraïense president Petro Poroshenko kwamen zaterdag in een telefoongesprek namelijk overeen dat de leveringen van wapens aan de separatisten in Oekraïne moeten stoppen, en een wapenstilstand moet worden bereikt.

Het risico van een regelrechte oorlog tussen de twee machtigste voormalige Sovjet-staten nam vrijdag aanzienlijk toe. Dat gebeurde nadat de Oekraïense overheid had bericht dat het een gepantserde Russisch konvooi dat de grens was overgestoken, gedeeltelijk had vernietigd. Moskou verwees berichten over de inval van Russische pantservoertuigen op Oekraïens grondgebied herhaaldelijk naar het rijk der fabelen.

Zondag komen de Europese regeringsleiders opnieuw bij elkaar voor een spoedberaad over de Oekraïense kwestie. Die bijeenkomst zal plaatsvinden nadat een MiG-29-jachtvliegtuig van het Oekraïense leger zondagmorgen werd neergeschoten door de separatisten in de regio Loehansk, in Oost-Oekraïne. De piloot kwam veilig op de grond terecht dankzij schietstoel en parachute.(BO)

Lees meer over:

Onze partners