Oekraïense overheid stuurt dreigsms'en: 'U bent geregistreerd als betoger'

21/01/14 om 20:41 - Bijgewerkt om 21:13

De Oekraïense overheid volgt de betogers aan de hand van de signalen van hun gsm. 'U bent geregistreerd als deelnemer aan een massale verstoring', luidde het sms-bericht dat demonstranten ontvingen.

Oekraïense overheid stuurt dreigsms'en: 'U bent geregistreerd als betoger'

Vrouw legt verwoestingen door betoging in Kiev vast op beeld © Reuters

Betogers die deelnamen aan de laatste massabetoging in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne werden gewaarschuwd door de overheid op een wel heel moderne manier. Tijdens een hevige clash tussen betogers en oproerpolitie, ontvingen betogers een sms met de tekst: 'U bent geregistreerd als deelnemer aan een massale verstoring", schrijft de krant New York Times.

Deze woordkeuze is niet toevallig gekozen. Een nieuwe wet die het deelnemen aan zulke protesten strafbaar maakt, hanteert dezelfde uitdrukking. Met deze 'dreigende' taal probeert de overheid de spanningen in de kiem te smoren.

'Te belachelijk'

Maar de tekstberichtjes hadden weinig invloed op de betogers. "Deze sms'en zijn te belachelijk", zegt de 38-jarige Yuri Maslovsky aan de krant The Guardian. "De betogers die zeker zijn van hun zaak, zullen heus niet thuisblijven door zo'n berichtje."

Het is nog niet duidelijk hoe de sms'en werden verspreid. De minister van Binnenlandse Zaken ontkent alle betrokkenheid. Ook telefoonoperator MTS deelde mee niet verantwoordelijk te zijn voor de berichten. "Wij hebben klachten ontvangen van onze klanten, maar wij hebben niets te maken met de sms'en", aldus MTS.

Een andere grote telecomoperator in Oekraïne, Kyvistar, liet eveneens weten niets te maken te hebben met de berichten. Al gaf de operator wel aan dat het ook mogelijk is voor een 'piraatoperator', om via bestaande netwerken gebruikers binnen één zone eenzelfde sms te sturen.

Politieke hoogspanning

Kiev leeft al bijna twee maanden onder politieke hoogspanning sinds president Viktor Janoekovitsj het vrijhandelsakkoord met Europa in de koelkast stopte en besloot een pro-Russische koers te varen.

Lees meer over:

Onze partners