Oekraïense interimregering gevallen, Grojsman overgangspremier

© Reuters

De Oekraïense interimregering is na vijf maanden gevallen. Dat heeft interimpremier Arsenij Jatsenjoek meegedeeld. Het ontslag volgt na een scheuring in de pro-Westerse parlementsfractie. Ondertussen werd Vladimir Grojsman – net nog vicepremier – aangesteld tot overgangspremier.

Vijf maanden na de protesten van de Euromaidanbeweging in Kiev is de Oekraïense interimregering van premier Arsenij Jatsenjoek gevallen. Het ontslag volgde kort nadat een scheuring in de pro-Westerse parlementsfractie was bekendgemaakt.

Het ontslag valt in volle financieel-economische crisis en middenin een burgeroorlog tussen het pro-Westerse regime in Kiev en de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.

Grojsman overgangspremier

Vladimir Grojsman, in de gevallen interimregering nog vicepremier, wordt overgangspremier tot de volgende verkiezingen die midden oktober worden verwacht. Grojsman vertegenwoordigt het regime in Kiev reeds bij het internationaal onderzoek naar de crash van de Maleisische Boeing 777.

Jatsenjoek, een bankier die het met de steun van VS-ambassadrice Victoria Nuland tot (onverkozen) regeringshoofd schopte en zo de gesprekken met het IMF voerde over een miljardenpakket aan ‘hulp’, bestempelde het opstappen van de partijen Oedar en Svoboda als een ‘morele en politieke misdaad’.

Besparingen en privatisering

Ruzie over het opstellen van de begroting zou het breekpunt geweest zijn. Jatsenjoek had al op de eerste dag van zijn benoeming gewaarschuwd dat het land tijden van zware besparingen in het vooruitzicht had.

Jatsenjoek wou enkele privatiseringswetten – meestal een IMF-voorwaarde voor het verlenen van ‘hulp’ – door het parlement sluizen, maar bleek op onverwachte tegenkanting te stuiten. Niet van de volksafvaardiging, maar van president Porosjenko.

Met wetgeving omtrent privatisering van de energiesector – het overgeven van de doorvoerfaciliteiten voor Russisch gas aan Westerse multinationals – zou de ‘Oekraïense afhankelijkheid van Rusland’ doorbroken kunnen worden, luidde Jatsenjoeks argument.

‘Communisten te pro-Russisch’

Anderzijds, zo luidt de analyse, is Porosjenko voorstander van vervroegde parlementsverkiezingen, terwijl de premier, in het Westen bekend als ‘onze man Jats’ nog even met de interimregering wou doorgaan. Jastenjoek is lid van Batkivsjtsjina (Vaderland), de partij van Joelia Timosjenko.

Als dertig dagen na het ontslag van de regering nog steeds geen nieuwe coalitie op poten is gezet, kan Porosjenko het parlement ontbinden. Jatsenjoek wil echter geen coalitie aangaan met de Partij van de Regio’s, de partij van de afgezette president Viktor Janoekovitsj, want die partij telt teveel Russischtaligen. Ook de Communisten ziet hij niet zitten, maar dat geldt ook letterlijk: de Rada en Justitie proberen de communistische CP buiten de wet te stellen wegens eveneens ’te pro-Russisch’ en anti-neoliberaal.

Parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov ziet – blijkbaar uitgaande van de voorbeelden in de EU – een oplossing in de aanstelling van een ’technocraat’ als premier in afwachting van de verkiezing van een meer legitieme opvolger voor Jatsenjoek, vermoedelijk midden oktober. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content