Oekraïense interim-president overweegt referendum

14/04/14 om 14:49 - Bijgewerkt om 14:49

In het oosten van Oekraïne hebben pro-Russische betogers opnieuw een gebouw van de politie ingenomen, dit maal in de stad Gorlovka. Intussen overweegt de Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov een referendum over meer autonomie voor het Russisch sprekende oosten.

Oekraïense interim-president overweegt referendum

Waarnemende Oekraïense president Aleksandr Toertsjinov (midden) © Reuters

De waarnemende Oekraïense president Aleksandr Toertsjinov sluit een volksraadpleging over een mogelijke federalisering van het land niet langer uit. Het door de Russischtalige, meer autonomie eisende minderheid gevraagde referendum zou op 25 mei kunnen plaatsvinden, samen met de voor die dag geplande presidentsverkiezing.

Toertsjinov overweegt de toegeving omdat hij ervan overtuigd is dat "een duidelijke meerderheid van de Oekraïners zal stemmen voor een ondeelbaar, onafhankelijk en democratisch Oekraïne", suggererend dat elke separatistische tendens niet-democratisch is. Een federalisering van Oekraïne - dus meer autonomie voor de regio's - is wat onder andere de "pro-Russische" Oekraïners, Moskou en ook de Raad van Europa voorstellen als oplossing voor het conflict.

Moskou wil uitleg CIA-bezoek Kiev

Op 17 april onderhandelen Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en de Europese Unie in Genève om een oplossing te vinden voor het aanslepende conflict. Rusland liet eerder weten dat een verklaring van de Verenigde Staten verwacht over (berichten over) een bezoek van baas John Brennan van de CIA aan Kiev. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, op een persconferentie in de Russische hoofdstad gezegd.

Over het "dringende" bezoek van Brennan aan de machthebbers in Kiev "is ons vooralsnog geen overtuigende verklaring gegeven", zei Lavrov. De afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj had Brennan ervan beschuldigd, met het nieuwe regime in Kiev te hebben samengezeten en daar het gebruik van wapens en geweld te hebben goedgekeurd, en zo veel bloedvergieten te hebben veroorzaakt.

Lavrov haalde voorts nogmaals uit naar het Westen, dat "qua hypocrisie alle grenzen overschrijdt". "Enerzijds noemen zij het geweld op Maidan (het Onafhankelijkheidsplein in Kiev), waarbij tientallen en tientallen doden vielen, democratie; anderzijds bestempelen zij de vreedzame acties die momenteel in het zuidoosten (van Oekraïne) plaatsvinden, terrorisme", zei Lavrov. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners