Oekraïense ex-premier Timosjenko schuldig bevonden aan ambtsmisbruik

11/10/11 om 09:21 - Bijgewerkt om 09:21

Joelia Timosjenko, de voormalige Oekraïense eerste minister, moet zeven jaar brommen en een boete van 200 miljoen dollar betalen.

Oekraïense ex-premier Timosjenko schuldig bevonden aan ambtsmisbruik

© Reuters

Joelia Timosjenko, één van de grootste tegenstanders van president Viktor Janoekovitsj, is in haar zeer gepolitiseerde proces schuldig bevonden van machtsmisbruik "voor criminele doeleinden". Die veroordeling komt haar op zeven jaar cel en een boete of schadevergoeding van 200 miljoen dollar.

Timosjenko nam het vonnis met een onbewogen gelaatsuitdrukking op. Nog tijdens de voorlezing van het verdict door de rechter kondigde Timosjenko aan protest aan te tekenen bij het Europees Hof voor de Mensenrechten. Ze zal tot het einde vechten voor haar "eerlijke reputatie". "Glorie voor Oekraïne!" riep de 50-jarige politica in de rechtszaal.

De verdediging pleitte de vrijspraak, hekelde "het politieke proces" en stelde dat er geen misdrijf gepleegd werd. "De rechtszaak werd verzonnen. Het vonnis werd verzonnen. Janoekovitsj gaat terug naar het jaar 1937", verklaarde Timosjenko eerder op de dag aan journalisten, verwijzend naar de politieke vervolgingen dat jaar door Stalin.

Duizenden aanhangers van de politica, die hun opwachting buiten het gerechtsgebouw maakten, reageerden boos.

Gasverdragen

De rechtbank achtte het bewezen dat Timosjenko in 2009 in hoedanigheid van premier gasverdragen met Rusland sloot die nadelig waren voor Oekraïne. Ze deed dat ook zonder dat haar regering daar de toestemming voor gegeven had. Door die verdragen leed de ex-Sovjetrepubliek schade van omgerekend zowat 137 miljoen euro, zo oordeelde rechter Rodion Kirejev.

Die contracten maakten een einde aan het conflict tussen Kiev en Moskou, dat de gasbevoorradingen met Russisch gas ernstig verstoorde in de Europese Unie.

Europa

Europa en de VS hebben zich kritisch uitgelaten over het proces. De EU zei eerder dat het proces weinig meer is dan een manoeuvre om Timosjenko politiek uit te schakelen en bedreigde Oekraïne dan ook met gevolgen als Timosjenko schuldig bevonden zou worden.

Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU, verklaarde nu ook dat de veroordeling "ernstige gevolgen" kan hebben voor de relaties tussen Oekraïne en de Europese Unie. Ashton waarschuwt voor de impact op het in de steigers staande associatieverdrag, dat Oekraïne politiek en economisch meer moet integreren in de EU.

"De EU is diep ontgoocheld in het arrest van de rechtbank", zegt Ashton. Ze klaagt dat justitie willekeurig wordt toegepast in Oekraïne en dat de oppositieleiders en leden van de vroegere regering daar het slachtoffer van zijn. Als Timosjenko in beroep zou gaan tegen haar veroordeling, moeten de Oekraïense autoriteiten voor een eerlijk, transparant en onpartijdig proces zorgen, zegt Ashton.

Onderhandelingen gaan door

Begin december staat de volgende EU-Oekraïne-top op de agenda. Eind oktober brengt de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj al een bezoek aan Brussel, terwijl EU-handelscommissaris Karel De Gucht nog naar Oekraïne afreist. Officieel wordt dan het bilaterale vrijhandelsakkoord afgerond, maar ongetwijfeld zal ook de zaak-Timosjenko
besproken worden tijdens die ontmoetingen.

Verschillende Europese lidstaten verklaarden al dat de onderhandelingen over het associatieverdrag sowieso verder zullen gaan. Daarop gewezen, zei de woordvoerster van Ashton dat er "verschillende fases" zijn in de onderhandelingen: het technische werk, de ondertekening van het verdrag en de ratificatie. Ook een later deze maand gepland gesprek van Janoekovitsj met Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso blijft op de agenda.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini bevestigde de princiepshouding van de Europeanen. "Oekraïne is een land dat de roeping heeft om met de Europese Unie samen te werken", stelde de minister. (Belga/TE/SD)

Onze partners