'Oekraïens president Janoekovitsj afgezet, Timosjenko vrij' (Van onze correspondente in Kiev)

22/02/14 om 14:15 - Bijgewerkt op 03/03/14 om 21:57

Bron: Knack

Het Oekraïense eenkamerparlement heeft met een ruime meerderheid president Viktor Janoekovitsj voor afgezet verklaard, maar Janoekovitsj en andere pro-Russische politici stellen de legitimiteit van het parlement in vraag. Intussen is ook ex-premier en Janoekovitsj-belager Timosjenko vrijgelaten.

'Oekraïens president Janoekovitsj afgezet, Timosjenko vrij' (Van onze correspondente in Kiev)

© Belga

De Verhovna Rada (Hoge raad), het Oekraïense eenkamerparlement, heeft met een ruime meerderheid van 328 stemmen president Viktor Janoekovitsj voor afgezet verklaard en heeft meteen vervroegde presidentsverkiezingen uitgeschreven. Die zouden op 25 mei plaatsvinden. Janoekovitsj werd uit zijn functie ontheven omdat hij volgens het parlement "zijn functies niet vervult". Dat bevestigt ook Knack-correspondente Joanie de Rijke, die verslag doet vanuit Kiev.

Janoekovitsj: "Ik heb niet de intentie ontslag te nemen"

Janoekovitsj wil zich echter niet zo maar neerleggen bij zijn afzetting. In een televisietoespraak vanuit de stad Kharkiv liet hij weten dat hij niet van plan is op te stappen en dat hij het parlement als "illegitiem" beschouwt. "Wat het land nu meemaakt, is vandalisme, banditisme, een staatsgreep", verklaarde hij tijdens een toespraak op de regionale televisie van Kharkiv. "Ik heb niet de intentie ontslag te nemen. Ik ben een president die legitiem verkozen is." Ook andere pro-Russische politici, die het in het oosten voor het zeggen hebben, trekken de legitimiteit van het parlement in twijfel.

Timosjenko vrij

De Rijke laat ons ook weten dat ex-premier Joelija Timosjenko, een tegenstander van Janoekovitsj die tot zeven jaar cel veroordeeld werd wegens vermeende corruptie, na ruim twee en een half jaar vrijgelaten is. Haar vrijlating volgt op een wetswijziging die de handelingen waarvoor Timosjenko drie jaar geleden veroordeeld werd, uit de strafwet haalde.

In de Oekraïense hoofdstad hebben leden van Timosjenko's Vaderlandpartij, in samenwerking met Oedar van ex-bokser Vitaly Klitsjko en het extreemrechtse Svoboda, de politieke macht gegrepen.

Conflict

Er zijn al zo'n drie maanden rellen aan de gang in Kiev, die de afgelopen week escaleerden en tientallen dodelijke slachtoffers eisten. Eén van de redenen voor het conflict is het anti-Europese beleid van Janoekovitsj. Het probleem zit echter diep geworteld in de geschiedenis van Oekraïne, dat erg verdeeld is: het ene deel van het land is eerder pro-Russisch (net als Janoekovitsj), het andere pro-Europa en het Westen. (Belga/MI)

Joanie De Rijke is sinds vorige week in Kiev en was dinsdag net op weg naar de luchthaven toen de situatie op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev volledig uit de hand liep. Ze is meteen teruggekeerd. De Rijke brengt voor Knack verslag uit van het conflict in Oekraïne.

Onze partners