Oekraïens parlement wil soldaten terug naar hun barakken

20/02/14 om 16:00 - Bijgewerkt om 22:51

Het parlement van Oekraïne wil dat het leger zich terugtrekt naar zijn kazernes. De EU gaat sancties uitvaardigen nadat nieuwe gevechten tussen betogers en de oproerpolitie in de Oekraïense hoofdstad Kiev minstens 75 doden hebben geëist.

Oekraïens parlement wil soldaten terug naar hun barakken

Een man houdt de hand van van zijn dode zoon, wiens lijk wordt weggedragen van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. © Reuters

Sinds het begin dinsdag van de nieuwe gewelddadigheden in het centrum van Kiev zijn minstens 75 mensen gedood. Dat heeft het Oekraiense ministerie van Gezondheid donderdag meegedeeld. Meer dan 550 mensen liepen verwondingen op. De radicale regeringstegenstanders leggen het dodental veel hoger. Beide partijen schuiven elkaar de verantwoordelijkheid voor het escalerende geweld toe. Het stadsbestuur van Kiev gaf donderdag een balans van 67 doden.

Er zijn daarnaast berichten over brandbommen, waterkanonnen en sluipschutters. Nochtans was er woensdagavond een wapenstilstand overeengekomen tussen de regering-Janoekovitsj en de oppositieleiders.

Sinds de late voormiddag lijkt het weer iets rustiger op en rond het plein, zo meldt ook VTM-correspondent ter plaatse Patrick Van Gompel via Twitter.

De nieuwe slachtoffers brengen het dodental van de voorbije dagen op minstens 75: dinsdag vielen ook al 28 doden bij zware gevechten op en rond het Onafhankelijkheidsplein.

In de lobby van het nabijgelegen Hotel Ukraine is een tijdelijk mortuarium ingericht, zo meldt BBC World News, waar 12 lijken liggen. Er zijn ook tijdelijke hospitaals ingericht. Het parlement en regeringsgebouwen zijn ontruimd uit vrees voor een bestorming door betogers.

Oekraïens parlement: Leger terug naar de barakken

Het parlement van Oekraïne heeft bijna unaniem beslist tot de stopzetting van de 'anti-terreuroperatie' in het land, meldt Belga. Dat was live op televisiezenders te zien. De geheime dienst SBU had die operatie woensdag aangekondigd. De oppositie zag er de voorbode in van militair ingrijpen door het leger.

De parlementsleden willen dat alle eenheden naar hun kazernes terugkeren. Bovendien verboden ze vrijwel unaniem het gebruik van vuurwapens. De goedgekeurde resolutie roept ook op om alle opgepakte personen vrij te laten en de politie te verbieden wegen te blokkeren.

Na de stemming zongen de volksafgevaardigden het Oekraïense volkslied. Hun besluit is echter niet definitief. Er waren slechts 238 van de 450 verkozenen aanwezig. Waarnemers gewagen van een belangrijk symbolisch signaal, maar president Viktor Janoekovitsj moet het besluit nog ondertekenen.

Vervroegde verkiezingen

Drie Europese ministers van Buitenlandse Zaken zaten in Kiev samen met president Janoekovitsj. Het gaat om de Radoslaw Sikorski uit buurland Polen, Laurent Fabius uit Frankrijk en Frank-Walter Steinmeier uit Duitsland. De drie zaten eerder al samen met leden van de oppositie, onder wie Vitali Klitsjko. De ministers legden een stappenplan op tafel voor een mogelijke uitweg uit de crisis. Het plan voorziet in een overgangsregering, een hervorming van de grondwet en vervroegde parlements- en presidentsverkiezingen.

De Oekraïense president gaat volgens de Poolse premier Donald Tusk akkoord om dit jaar vervroegde parlements- en presidentsverkiezingen te houden. Maar volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius is er geen akkoord.

Eerder bogen de 28 EU-buitenlandministers en hun vertegenwoordigers zich in Brussel over sancties tegen de verantwoordelijken voor het buitensporige geweld tegen de opposanten. Een werkgroep gaat zo snel mogelijk een lijst met geviseerde personen opmaken. 'Er mag geen straffeloosheid zijn. Er moeten gevolgen zijn voor zij die zware misdaden hebben begaan', zo verklaarde de Belgische minister Didier Reynders. Hij beklemtoonde dat de sancties zo snel mogelijk in werking zullen treden. De minister sloot niet uit dat er naast veiligheidsfunctionarissen ook politici op de lijst zouden belanden. De geviseerde personen worden geconfronteerd met een visumverbod en hun tegoeden in Europa worden geblokkeerd. Ook stopt Europa de uitvoer naar Oekraïne van materiaal dat kan dienen voor repressieve doeleinden.

Burgemeester stapt op

Intussen heeft het hoofd van het stadsbestuur van Kiev, Vladimir Makejenko, aangekondigd dat hij zijn functie neerlegt en uit de Partij van de Regio's van Janoekovitsj stapt. In een dramatische toespraak riep hij op om het bloedvergieten in Kiev te stoppen. 'Het menselijk leven moet het hoogste goed in een staat zijn.' Hij riep de parlementsleden op om zich als een levend schild tussen beide fronten op te stellen.

Makejenko is pas sinds 25 januari hoofd van het stadsbestuur. Sinds juli 2012 kent Kiev enkel een plaatsvervangende burgemeester, maar het ambt is louter representatief.

Tientallen afgevaardigden van de Oekraïense regeringspartij spraken zich intussen ook uit voor een deelname van de oppositie aan de macht en een onderzoekscommissie die duidelijkheid moet brengen over de gewelddadigheden. Daarnaast heeft het Oekraïense parlement bijna unaniem tot de stopzetting van de 'anti-terreur'operatie in het land beslist. Waarnemers gewagen van een belangrijk symbolisch signaal.

Lees meer over:

Onze partners