Oekraïens geweld breidt uit: 2 doden in Lviv

21/02/14 om 02:27 - Bijgewerkt om 03:03

Ook in het pro-Europese westen van Oekraïne vallen nu doden. Bij een aanslag op een politiekazerne in de stad Lviv zijn minstens twee leden van een speciale eenheid gedood.

Oekraïens geweld breidt uit: 2 doden in Lviv

Een betoger in Lviv viert de inname van een regeringsgebouw. © REUTERS

De lokale politie maakte bekend dat er doden waren gevallen. Volgens lokale media hebben vier personen een handgranaat in het gebouw geworpen. De stad Lviv, vlakbij de Poolse grens, met zowat 700.000 inwoners, geldt als een bolwerk van radicale regeringstegenstanders.

Wapens gestolen

In Lviv waren eerder al regeringsgebouwen bestormd. Onder ander het gebouw van de Oekraïense binnenlandse veiligheidsdienst is ingenomen. De burgemeester van Lviv, Andryi Sadovy, geciteerd door Euronews, zegt dat ongeveer 500 wapens gestolen zijn uit politiekantoren. Ook munitie zou zijn geplunderd. Sadovy zegt dat oorlogswapens in veiligheid zijn gebracht.

Ook in andere westelijke steden hebben demonstranten regeringsgebouwen ingenomen. In Lutsk en Ternopyl koos de politie de kant van de oppositie en eiste ze samen met de betogers het ontslag van de regering, schrijft Euronews.

Onafhankelijk

Het westen van Oekraïne leunt traditioneel dichter bij Europa aan, terwijl het oosten van het land, waar veel Russisch gesproken wordt, dichter bij Rusland staat. Het huidige conflict begon vorige herfst, toen de regering van president Viktor Janoekovitsj onderhandelingen voor een samenwerkingsakkoord met de EU opblies ten voordele van nauwere banden met Rusland.

Ondertussen heeft de regio van Lviv zich onafhankelijk verklaard van de centrale overheid in Kiev. "het regime is begonnen met actieve militaire actie tegen het volk", luidt een mededeling van de volksraad in Lviv. "Tientallen mensen zij gedood en honderden zijn gewond. In overeenkomst met de wil van de samenleving, neemt de volksraad de volle verantwoordelijkheid voor het lot van de regio en zijn burgers."

Washington dreigt met sancties

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft de Oekraïense regering donderdag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten bereid zijn om santies te nemen tegen zij die toestemming gegeven hebben om het vuur te openen op manifestanten in Kiev. Biden uitte dat dreigement tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Janoekovitsj, maakte het Witte Huis bekend. (Met infomatie van Belga)

Onze partners