Oeganda stopt jacht op krijgsheer Kony

03/04/13 om 21:27 - Bijgewerkt om 21:27

Oeganda heeft zijn militaire operaties tegen Joseph Kony en zijn Verzetsleger van de Heer (LRA) in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) opgeschort omdat het nieuwe bewind niet wil meewerken.

Oeganda stopt jacht op krijgsheer Kony

© AFP

Sinds kort hebben de Seleka-rebellen de macht in de CAR. Voormalig president Francois Bozize werd door Seleka-rebellen verdreven en zocht asiel in Benin. Nadat Seleka de macht in de hoofdstad Bangui had overgenomen, riep rebellenleider Michel Djotodia zichzelf uit tot nieuwe president en schorste hij de grondwet.

De rebellen beschuldigen Bozize ervan een vredesakkoord van 2007 te hebben geschonden en lanceerden een offensief in december. Het land van 4,5 miljoen inwoners wordt sinds zijn onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 geteisterd door onstabiliteit.

De Afrikaanse Unie, die Oeganda steunt in de strijd tegen de LRA en zijn door het Internationaal Strafhof (ICC) gezochte leiders, heeft de CAR geschorst en weigert de nieuwe door rebellen geleide regering te erkennen. Het nieuwe bewind weigert op zijn beurt mee te werken aan de zoektocht naar Kony.

Steun van de VS

De circa 2.000 Oegandese soldaten die tegen de LRA vechten, krijgen wel de steun van een honderdtal Amerikaanse militaire adviseurs. De Verenigde Staten hebben ondertussen 5 miljoen dollar beloofd voor iedere informatie die zou kunnen leiden tot de arrestatie van Kony.

Het Lord Resistance Army werd in de jaren tachtig in het noorden van Oeganda opgericht en is verantwoordelijk voor de dood van duizenden mensen en de ontheemding van honderdduizenden mensen. Het werd in 2006 uit het land verdreven. Sindsdien pleegt het rebellenleger aanvallen en ontvoeringen in gebieden in Oost- en Centraal-Afrika. De leiders zouden zich in afgelegen delen van de CAR bevinden.

Net als zijn drie adjuncten wordt Kony gezocht door het Internationaal Strafhof wegens misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden, waaronder verkrachtingen, verminkingen, moorden en rekruteringen van kinderen. (Belga/TE)

Onze partners