OCAD: 'Al Qaeda is zich aan het versterken'

21/10/11 om 12:12 - Bijgewerkt om 12:12

Het OCAD, dat in ons land alle gegevens verzamelt om aanslagen te voorkomen, heeft aanwijzingen dat er een verhoogde dreiging bestaat van Al-Qaeda.

OCAD: 'Al Qaeda is zich aan het versterken'

Dat zegt André Vandoren, baas van OCAD dat in ons land alle gegevens verzamelt om aanslagen te voorkomen, in Z-Talk Goossens. Vandoren heeft geen aanwijzingen dat er een verhoogde dreiging bestaat van Al Qaeda naar aanleiding van de Arabische lente. Maar OCAD, het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging, is zeer waakzaam voor de omwentelingen die plaatsgrijpen in de regio. Zo heeft de val van Kadhafi het evenwicht in de regio doorbroken.

"Khaddafi had een belangrijke invloed op de economie in de regio, de Toearegs, de Sahara. We moeten nu goed zien welk nieuw evenwicht er zal komen. Zeker is dat grote hoeveelheden wapens zijn verdwenen uit de depots van Khaddafi en naar de Maghreb-landen (oa Marokko, Algerije, Tunesië, red.) zijn versluist. En net daar is Al Qaeda zeer actief. "

Ondanks het feit dat er geen toenemende terreurdreiging is, wil Vandoren wel benadrukken dat de dood van Bin Laden maar een beperkte impact heeft gehad op Al Qaeda.

"De eenheden zijn zich momenteel aan het versterken in de Maghreblanden. Ook in Jemen. Ik denk dat wij dus heel waakzaam moeten zijn over wat daar gebeurt en wie er uiteindelijk aan de macht zal komen."

Bekijk het fragment

Alle maatregelen die na 9/11 zijn genomen in ons land en andere landen hebben de kans op een terroristische aanslag verkleind, zegt Vandoren. "Maar ik durf een nieuw 9/11 niet uitsluiten."

André Vandoren gaat in gesprek met Jef Lambrecht, die deze week het boek "De Arabische Revolutie" uitbrengt. Jef Lambrecht is zeer pessimistisch over de evolutie in Noord-Afrika. Hij vreest dat de politieke islam als winnaar uit de Arabische omwenteling zal komen en er dus van democratisering weinig in huis zal komen. En het westen, ook ons land, heeft een zeer bedenkelijke rol gespeeld in de omwenteling, vindt hij.

Het hele gesprek kunt u zien op Kanaal Z vanaf morgenochtend 11 uur of hier reeds via deze link.

Lees meer over:

Onze partners