Obamacare dekt 3 miljoen mensen minder

25/07/12 om 00:37 - Bijgewerkt om 00:37

De recente uitspraak van het VS-Hooggerechtshof zorgt ervoor dat Barack Obama's ziektewet meer mensen in de kou laat staan dan voorzien. Obamacare wordt wel iets goedkoper.

Obamacare dekt 3 miljoen mensen minder

© Reuters

De cijfers komen van het Congressional Budget Office (CBO), de neutrale rekenkamer van het Amerikaanse parlement. Aangezien Obamacare een heet hangijzer is in de aan de gang zijnde presidentscampagne, was daar reikhalzend naar uitgekeken.

Het afschaffen van Obamacare zou de VS volgens het CBO dan weer meer dan 100 miljard dollar kosten. Dat is slecht nieuws voor de Republikeinen, die de ziektewet sinds de goedkeuring in 2010 herhaaldelijk probeerden te herroepen en beloven dat dat het eerste is dat ze zullen doen al ze in november de verkiezingen voor het Witte Huis en het Congres winnen.

Verzekering voor de armen

Het CBO moest het kostenplaatje van Obamacare narekenen nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof zich er vorige maand over uitsprak. Dat besliste dat de ziektewet wel degelijk grondwettelijk is, en dus mag blijven bestaan - een aanzienlijke overwinning voor president Obama.

Tegelijkertijd beslisten de opperrechters dat individuele Amerikaanse staten mogen weigeren om mee te doen aan de uitbreiding van Medicaid (de openbare ziekteverzekering voor de armen) die in de ziektewet vervat zit.

Een aantal staten beslisten inderdaad om de (weliswaar voor het grootste deel door de federale overheid betaalde) uitbreiding van Medicare aan zich voorbij te laten gaan. Dat zijn allemaal staten die door Republikeinen geleid worden, zoals Texas, Louisiana en South Carolina.

In de kou

Bijgevolg zullen volgens het CBO zes miljoen mensen minder verzekerd worden door Medicaid. Drie miljoen daarvan zullen onder de nieuwe ziektewet subsidies kunnen krijgen om privéziekteverzekering aan te kopen.

Merkwaardig genoeg zijn dat gezinnen die niet boven de armoedegrens leven. Wie daar net onder zit in de staten die niet meedoen aan de Medicaid-uitbreiding, dreigt in de kou te blijven staan.

Oorspronkelijk was voorzien dat de Obamacare 30 miljoen mensen meer zou dekken die het voorheen zonder ziekteverzekering moesten stellen. Dat worden er nu dus 27 miljoen. Daarmee bespaart de federale Amerikaans overheid op tien jaar tijd 84 miljard dollar, zegt het CBO. Dat betekent dat Obamacare zeven procent goedkoper wordt.

Afschaffen is duur

Het CBO-rapport zorgt niet voor een grote schok in Washington. Wellicht het meest bruikbare nieuws voor het verzinnen van campagne-argumenten zit hem de bevinding van het CBO dat een afschaffing van Obamacare de Amerikaanse schatkist op tien jaar tijd 109 miljard dollar zou kosten en tientallen miljoenen mensen onverzekerd laten - cijfers die zo goed als zeker zullen opduiken in de verkiezingsdebatten. (TV)

Onze partners