Obama zingt 'Amazing Grace' tijdens rede voor slachtoffers aanslag (video)

26/06/15 om 22:07 - Bijgewerkt op 27/06/15 om 02:58

In een emotionele rede in de zwarte kerk in Charleston waar vorige week negen kerkgangers werden omgebracht, pleitte president Barack Obama voor verregaande veranderingen. Het hoogtepunt van de speech kwam toen de president, niet immer toonvast maar wel indrukwekkend, in gezang uitbarstte. Hij zong 'Amazing Grace'. In zijn speech ging Obama in op de rol van de zuidelijke vlag en op de erfenis van slavernij.

Obama zingt 'Amazing Grace' tijdens rede voor slachtoffers aanslag (video)

Obama in Charleston © REUTERS

Obama kende dominee en lokale Democratische senator Clementa Pinckney persoonlijk. Pinckney was de bekendste van de negen slachtoffers in de Emanuel AME-kerk in Charleston. Maar presidentiële lofrede tijdens diens begrafenis ging veel breder dan de nagedachtenis van de 41-jarige Pinckney.

De kerkgangers, bijeengekomen voor bijbelstudie, hadden vorige woensdag hun vermeende moordenaar, Dylann Roof, verrast, aldus Obama. "Blind van haat kon de vermeende doder de genade niet zien rondom predikant Pinckney en de bijbelstudiegroep. Het licht van liefde scheen toen ze de kerkdeuren openden en een vreemdeling uitnodigden om deel uit te maken van hun gebedsgroep. De vermeende doder kon nooit voorzien hebben dat de families van de gedoden zouden reageren met woorden van vergeving, toen ze hem in de rechtbank zagen, zelf worstelend met onuitspreekbaar leed. Dat kon hij zich niet inbeelden".

De president bracht in zijn rede behalve religie ook wapenwetgeving, racisme en de confederale vlag (de oorlogsvlag van de zuidelijken in de Amerikaanse burgeroorlog) ter sprake - stuk voor stuk thema's die Pinckney zelf ter harte gingen. Roof gebruikte de vlag op zijn haatwebsite.

'Ze vochten voor de foute zaak'

"Al te lang", aldus de president, "waren we blind voor de pijn die de confederale vlag veroorzaakte in te vele burgers. Het klopt dat de vlag deze moorden niet veroorzaakte". Maar "we moeten toegeven dat de vlag altijd meer is geweest dan een teken van voorouderlijke trots".

"Voor velen, zwart en wit, herinnerde de vlag aan systematische onderdrukking en raciale onderwerping. De vlag verwijderen van het staatshuis van South Carolina zou geen daad zijn van politieke correctheid, het zou geen smaad toebrengen aan de moed van de confederale soldaten. Het zou gewoon een erkenning zijn dat de zaak waarvoor ze vochten, slavernij, de foute zaak was."

"Het opleggen van Jim Crow (rassenwetten) na de burgeroorlog, de weerstand tegen burgerrechten voor alle mensen, was fout. Het (verwijderen van de vlag) zou één stap zijn in een eerlijke versie van de Amerikaanse geschiedenis. Een bescheiden maar betekenisvolle balsem op zovele ongeheelde wonden. Door de vlag te verwijderen drukken we Gods genade uit".

Op dat moment pauseerde Obama alvorens Amazing Grace aan te heffen: Verbazingwekkende Genade.

Lees meer over:

Onze partners