Obama zet Trump opnieuw een hak en betaalt nog snel half miljard aan klimaatfonds

Donald Trump en Barack Obama © reuters

De zittende president voert alweer een nieuwe maatregel door die het Donald Trump moeilijk maakt.

Amerikaans president Barack Obama heeft in de laatste dagen van zijn presidentschap nog snel een half miljard dollar aan het Klimaatfonds van de VN betaald. Dat meldt persagentschap IPS. Het is een van de weinige ingrepen die zijn opvolger Donald Trump niet kan terugdraaien. Het Klimaatfonds (GCF) van de VN is een onderdeel van het Klimaatverdrag van Parijs. Het fonds, gevuld door rijke landen, moet ontwikkelingslanden helpen om om te gaan met de gevolgen van de klimaatverandering.

Tot nu toe hadden de VS maar een half miljard dollar betaald, terwijl ze drie miljard aan steun hadden beloofd. Meer dan 90.000 mensen en 129 organisaties riepen Obama in een petitie op om de overige 2,5 miljard te storten. Verwacht wordt immers dat zijn Trump geen verdere betalingen zal doen.

Amerika heeft dus nog maar een derde van de beloofde som betaald, maar toch zijn de initiatiefnemers tevreden. ‘De regering-Obama weigert de verkozen president Trump en zijn bende oliebaronnen te laten dicteren hoe de wereld moet reageren op de klimaatcrisis’, zegt Tamar Lawrence-Samuel van Corporate Accountability International. ‘Tienduizenden mensen over de hele wereld riepen Obama op om iets te doen voor Trump de sleutels in handen krijgt en decennia van klimaatactie probeert terug te draaien. Deze overwinning is het openingssalvo van de klimaatbeweging voor het presidentschap van Trump. En we gaan niet weg.’

Meer macht voor de inlichtingendiensten

Het is niet de eerste maatregel die Obama in de nadagen van zijn presidentschap nog doorvoert om het leven van de nieuwe president moeilijk te maken. Hij vaardigde onder meer een verbod uit op olieboringen op de Noordpool en verzekerde de financiële steun voor Planned Parenthood, een organisatie die vrouwen in nood helpt een abortus te krijgen.

Obama verhoogde ook de macht van de inlichtingendiensten. Dankzij zijn nieuwe regels kunnen de gegevens van de NSA veel gemakkelijker gedeeld worden met andere inlichtingendiensten. Opvallend genoeg wil Obama, die met de nieuwe maatregel tegen de haren van privacyexperts instrijkt, de beweegruimte van Trump beperken. Mocht de vastgoedmagnaat die regel zelf hebben mogen implementeren, had hij die nog ingrijpend kunnen aanpassen. Dat zal nu niet meer kunnen zonder getrouwtrek.

Nog een opvallende maatregel in Obama’s eindsprint: een anti-propagandawet om fake news en propaganda in binnen- en buitenland te kunnen bestrijden. Als potentiële doelwitten worden China en Rusland geciteerd, maar ook binnenlands nepnieuws kan worden aangepakt.

Verder vaardigde Obama sancties uit tegen Rusland en sprak hij geen veto uit tegen een resolutie van de VN-veiligheidsraad die het Israëlische nederzettingenbeleid veroordeelde, iets wat hij normaal gezien wel doet.

De reactie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dat een Republikeinse meerderheid heeft, is er trouwens al gekomen: het keurde begin deze maand een wet goed die het Congres in staat stelt om alle beslissingen die de president in zijn laatste zestig dagen heeft gemaakt, ongedaan te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content