Obama zegt ‘njet’ tegen Republikeins besparingsplan

VS-president Obama moet niet weten van een Republikeins voorstel om de Amerikaans begroting 2200 miljard lichter te maken. Komt er tegen Nieuwjaar geen compromis, dan dreigt er een nieuwe crisis.

Met de ‘fiscal cliff’ in zicht (dat is een reeks draconische besparingen en belastingverhogingen die automatisch ingaan als er geen andere deal is) had Obama vorige week zelf al een openingsvoorstel gedaan. De Republikeinen lachten dat weg. Vervolgens liet hun tegenbod dagen op zich wachten.

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner presenteerde de president maandag het Republikeinse voorstel. Dat wil de staatsschuld terugbrengen met 2200 miljard dollar (1700 miljard euro). 800 miljard daarvan moet uit hogere belastinginkomsten komen, schrijft The New York Times.

Besparingen, vooral op sociale uitkeringen en gezondheidszorg, zorgen voor nog eens 1200 miljard. De laatste 200 miljard vindt Boehner door de inflatie anders te berekenen, waardoor allerlei uitkeringen langzamer stijgen.

Breekpunt

Ook dit Republikeinse voorstel is echter alweer dood. Meteen nadat hij het per brief overgemaakt kreeg, wees de president het van de hand.

Breekpunt zijn de belastingvoeten voor gezinnen die meer dan 250.000 dollar (190.000 euro) bruto per jaar verdienen; de rijkste twee procent van de Amerikaanse bevolking. Obama wil dat die stijgen, zodat de topinkomens meer belastingen gaan betalen. Boehner liet de president horen dat zijn partij daar niet van wil weten.

Het Republikeinse voorstel voorziet alleen in hogere belastinginkomsten door het wegwerken van fiscale aftrekposten. De Republikeinen willen verder snoeien in de pensioenen en Medicare, de openbare ziekteverkering voor ouderen. Ook dat is onaanvaardbaar voor de linkervleugel van de Democratische partij.

Nieuwe recessie

Obama’s openingsvoorstel van vorige week voorzag in 1600 miljard dollar uit hogere belastingen voor de rijken en 400 dollar uit diverse andere besparingen. Obama wil onmiddellijk een economisch relanceplan van 50 miljard dollar lanceren – een idee dat de Republikeinen niet acceptabel vinden.

Hoe het verder moet, is de vraag. Komt er geen akkoord uit de bus, dan wordt er op 1 januari een pakket van 700 miljard dollar (535 miljard euro) besparingen en belastingverhogingen van kracht. Economen gaan ervan uit dat dat de VS in een nieuwe recessie zou storten. De effecten daarvan zouden in de hele wereldeconomie te voelen zijn. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content