Obama zegeviert door winst in strijdstaten

© Reuters

De zittende Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn verkiezingsoverwinning te danken aan zeges in Democratische bolwerken en belangrijke “swingstates”.

De zittende Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn verkiezingsoverwinning te danken aan zeges in Democratische bolwerken en belangrijke “swingstates”, zo meldt nieuwszender CNN.

Hieronder volgt een lijstje van “swingstates” die Obama binnenrijfde:

– PENNSYLVANIA 20 kiesmannen

– OHIO 18 kiesmannen

– VIRGINIA 13 kiesmannen

– WISCONSIN 10 kiesmannen

– COLORADO 9 kiesmannen

– IOWA 6 kiesmannen

– NEVADA 6 kiesmannen

– NEW HAMPSHIRE 4 kiesmannen

Floridia voorlopig nog onbeslist Romney won wel in het fel bestreden North Carolina, waar de peilingen hem een voorsprong van 3,8 procentpunt hadden gegeven. De Republikein verliest dan weer wel in de staat waarvan hij gouverneur is geweest: Massachusetts (11 “electoral votes”). Bij 95 procent van de stemmen geteld kwam Obama daar aan 60,9 procent, tegen 37,5 procent voor Romney, aldus RealClearPolitics.com.

De staat Florida is voorlopig nog onbeslist.

Nog volgens de gezaghebbende website Realclearpolitics.com haalde president Barack Obama landelijk 50,3 procent van de stemmen binnen tegen 48,1 procent voor Mitt Romney. Naar het Electoral College vertaald, heeft Obama 303 kiesmannen/vrouwen achter zich en Romney 206. Obama zit dus ruim boven het minimum van 270 stemmen die nodig zijn in dat orgaan dat formeel de president aanduidt.

In het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen voorlopig 233 zetels, de Democraten 191 mandaten. Zetels voor Arizona, Californië, Florida, Michigan, North Carolina en Utah zijn nog

onbeslist. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content