‘Obama zal nee zeggen tegen Keystone XL-pijplijn’

In Washington wordt er al een paar jaar betoogd tegen Keystone XL. © Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

IS-president Barack Obama is zo goed als vastbesloten om zijn veto uit te spreken over de controversiële Keystone XL-oliepijplijn uit Canada, zeggen insiders. Dat zou een reusachtige overwinning zijn voor klimaatactivisten.

De Keystone XL-pijplijn zou ruwe olie uit de Canadese provincie Alberta naar Amerikaanse raffinaderijen aan de Golf van Mexico brengen. Tegenstanders zien er een aanslag in op het klimaat, het milieu en de volksgezondheid in de gebieden waar ze doorheen zou lopen. Voorstanders zeggen dat het project een zegen zou zijn voor de Amerikaanse economie en tienduizenden banen scheppen.

Obama heeft het laatste woord. Het Amerikaanse blad Rolling Stone zegt van twee hooggeplaatste bronnen in het Witte Huis gehoord te hebben dat Obama “nagenoeg vastbesloten is om de bouwvergunning voor de pijplijn niet toe te staan.”

Het enige wat volgens Rolling Stone nog niet vast staat, is wanneer Obama zijn beslissing openbaar zal maken. Zeker is wel dat dat niet voor de tussentijdse Amerikaanse parlementsverkiezingen van november dit jaar zal zijn. Dat gaf het Witte Huis vorige week al aan.

Dodelijk voor het klimaat

Als het waar is dat Obama nee gaat zeggen tegen Keystone, dan is dat een beslissing met potentieel verstrekkende gevolgen.

In Alberta ligt één van de grootste nog grotendeels onontgonnen olievoorraden ter wereld. De teerzanden daar bevatten 170 miljard vaten commercieel ontginbare olie. Behalve Venezuela en Saoedi-Arabië heeft geen enkel land grotere voorraden. De Keystone-pijplijn zou 83.000 vaten per dag vervoeren.

Bovendien is de olie enkel uit het teerzand te halen met een vervuilend en energie-intensief proces. Tegenstanders zeggen dan ook dat het ontsluiten van de teerzanden door Keystone-pijplijn voor massaal veel meer CO2-uitstoot zou zorgen en dodelijk zou zijn voor het klimaat.

Volgens Rolling Stone ziet Obama Keystone XL als een van zijn laatste kansen om iets fundamenteels te doen aan klimaatverandering. Een poging om een grote klimaatwet door te voeren in zijn eerste regeertermijn mislukte.

Een veto tegen de Keystone XL-pijplijn zou ook een grote symbolische waarde hebben. Keystone is voor de wereldwijde klimaatbeweging het symbooldossier bij uitstek geworden. Volgend jaar wordt er in Parijs een nieuw VN-klimaatverdrag gesloten. Als Obama nee zegt tegen Keystone, toont hij daarmee aan dat het de VS menens is en versterkt hij zijn eigen onderhandelingspositie gevoelig.

Laf

Zo ver is het echter nog niet. Om te beginnen is er vooralsnog niets bevestigd door het Witte Huis. “Niemand die weet wat de president denkt, praat erover en niemand die praat, weet wat hij erover denkt”, reageerde woordvoerder Matt Lehrich op Twitter.

Bovendien zal er hoe dan ook een politieke prijs te betalen zijn. De aankondiging dat de beslissing tot aan de verkiezingen van november wordt uitgesteld werd zowel door de Republikeinen ‘laf’ genoemd.

De Republikeinen zullen Keystone XL gegarandeerd aangrijpen om Obama en de Democraten af te schilderen als onrealistische groene jongens die niets van de economie begrijpen. De Democraten zijn dan weer verdeeld. Eén vleugel van de partij geeft meer om het klimaat, terwijl de andere vleugel eerder om de banen bekommerd is.

Het is dus geen wonder dat Obama wacht tot na november. In de laatste twee jaar van zijn presidentschap kan niemand hem nog wat maken. Als er voor hem ooit een moment is om zich qua klimaatbeleid in de geschiedenisboeken te spelen, is het dan wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content