Obama zal geen geschiedenis schrijven in Israël en Palestina

vlnr: Israëlisch president Shimon Peres, Amerikaans president Barak Obama, Israëlisch eerste minister Benjamin Netanyahu © Reuters

De president van de Verenigde Staten Barak Obama is aangekomen in Tel Aviv voor een driedaags bezoek aan Israël en Palestina. Hoewel velen hopen op vredesoplossingen, lijkt Obama vooral zijn imago te willen opkrikken.

De israëlische president Shimon Peres en zijn eerste minister Benjamin Netanyahu begroetten Obama bij zijn aankomst in Tel Aviv met de woorden: “Wij verwelkomen u als groot president van de Verenigde Staten. Als een opmerkelijke wereldleider en als een historische vriend van Israël. Uw bezoek is een bekroning van een hechte relatie tussen onze twee naties.” “Ons bondgenootschap is voor eeuwig. Het is voor altijd”, antwoordde Obama, die zijn speech afrondde met ‘Lanetzach’, Hebreeuws voor ‘altijd’, om zijn woorden kracht bij te zetten.

Herstellen imago
Ondanks de vriendelijke woorden van beide presidenten, hebben heel wat critici hun twijfels bij de oprechtheid van Obama’s bezoek. Het herstellen van zijn imago lijkt dan ook het hoofddoel van Obama’s bezoek te zijn. Het is algemeen geweten dat het niet botert tussen Obama en Netanyahu. Dat Obama gewacht heeft tot zijn tweede presidentstermijn om Israël te bezoeken, wordt hem niet in dank afgenomen door de Israëlische bevolking. Een recente opiniepeiling toont aan dat slechts tien procent van het Israëlische volk een positief beeld heeft over Obama.

Ook de Palestijnen zijn ontevreden. In Ramallah en Betlehem werden portretten van de Amerikaanse president door Palestijnse betogers bekogeld met stenen of met auto’s overreden. “Mensen zijn boos en ontgoocheld dat Obama, die al zo lang president is, nog steeds niets heeft gedaan en dat de hulp voor de bezetting door Israël maar blijft komen”, zei een van de Palestijnse betogers.

Geen oplossingen, enkel luisteren En voorlopig lijkt daar ook geen verandering in te komen. Amerikaanse ambtenaren hebben de hoop dat president Obama de basis zal leggen voor het hervatten van de vredesprocessen afgelopen dagen de kop ingedrukt.

Hoewel Obama in zijn welkomstspeech zei dat ‘vrede naar het Heilig Land moet komen’, werd duidelijk gemaakt dat de Amerikaanse president enkel zal waarschuwen dat de tijd voor een oplossing tussen beide staten dringt. “Hij komt enkel om te luisteren en niet om nieuwe alternatieven aan te bieden”, luidt het.

De vredesprocessen tussen Israël en Palestina werden in 2010 stopgezet na een dispuut over de kolonisatie door Israël van Palestijnse gebieden. Afgelopen maandag maakte de nieuwe regering van Israël bekend om die kolonisatie nog op te drijven.

Nucleair conflict
Een tweede probleempunt dat besproken zal worden tijdens dit bezoek is het nucleair conflict met Iran. Israël en de Verenigde Staten zijn het er over eens dat Iran nooit een nucleaire bom mag bezitten en geloven de bewering van Teheran dat hun atoomprogramma ‘vredelievend’ is, niet. Maar hun aanpak verschilt.

Israël vindt dat het dringend tijd is voor preventieve militaire acties. De Verenigde Staten daarentegen vrezen dat een eenzijdige Israëlische aanval hen zal meesleuren in een nieuw conflict in het Midden-Oosten en hoopt dat sancties en diplomatie voldoende is om het Iraans nucleair conflict op te lossen.

Deze kwesties worden besproken met Netanyahu tijdens een twee uur durend gesprek. Donderdag en vrijdag trekt Obama naar de Westelijke Jordaanoever, waar hij Palestijns president Mahmoud Abbas zal ontmoeten. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content