Obama wint slag met Republikeinen over veiligheidsbudget

John Boehner, voorzitter (speaker) van het Huis van Afgevaardigden en top-Republikein in het parlement © REUTERS

Op de dag dat de Republikeinse leider John Boehner glorieerde in het bezoek van de Israëlische premier Netanyahu, leed hij ook een nederlaag tegen president Obama. Hij gaf zijn verzet op tegen de veiligheidsbegroting, die werd goedgekeurd.

De senaat had eerder de begroting van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid goedgekeurd maar het Het Huis van Afgevaardigden had vrijdag op de valreep slechts een verlenging met één week gestemd.

De Republikeinen in het Huis wilden de financiering zodanig organiseren dat de migratiemaatregelen van president Obama, die enkele miljoenen illegalen tegen deportatie wil beschermen, bij gebrek aan geld moeten uitgesteld worden.

Douane en grensbeveiliging zijn posten op de begroting van Binnenlandse Veiligheid.

Bij de uiteindelijke goedkeuring van de begroting stemde slechts een minderheid van Republikeinen mee met de Democraten, maar het was voldoende voor een meerderheid.

De stemming maakt een eind aan een krachtmeting die vele weken heeft geduurd en die op een bepaald moment de positie van John Boehner binnen zijn partij in het gedrang leek te brengen. Ondanks de verdeelde stemming van zijn partij wordt er niet meer over een leiderswissel gesproken.

Voorbehoud

Tegen de migratiemaatregelen van Obama bestaat niet alleen binnen de Republikeinse partij wrevel. Obama besliste de maatregelen met een presidentieel besluit, zonder het (dralende) parlement te raadplegen. In een aantal staten lopen rechtszaken tegen de maatregelen, die in afwachting niet worden uitgevoerd.

De krachtmeting heeft vele illegalen overtuigd om niet van de tijdelijke maatregelen gebruik te maken. Die houden alleen in dat illegalen tijdelijk mogen blijven, en (tijdelijk) niet zullen vervolgd worden als ze zichzelf bekend maken en geen strafbare feiten gepleegd hebben. De oppositie tegen de maatregel in het Huis heeft hen geleerd dat hun lot precair blijft, dat de houding in Washington van de ene dag op de andere kan veranderen, en dat ze, door zich bekend te maken, misschien wel hun risico op latere deportatie vergroten.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content