Obama wil VS-troepen in Afghanistan halveren

12/02/13 om 18:39 - Bijgewerkt om 18:39

De Amerikaanse president Barack Obama wil 34.000 soldaten uit Afghanistan terug naar huis halen in de komende 12 maanden. Dat is de helft van het Amerikaanse contingent dat nu in het Aziatische land aanwezig is.

Obama wil VS-troepen in Afghanistan halveren

© Reuters

In zijn 'State of the Union'-toespraak zal "de president aankondigen dat hij 34.000 militairen wil terughalen uit Afghanistan in het komende jaar", zegt een Amerikaanse ambtenaar aan het Franse persbureau AFP.

Ongeveer 66.000 Amerikaanse soldaten zijn momenteel in Afghanistan gestationeerd. In 2009 had Obama hun aantal al verminderd van 100.000 naar de huidige 66.000.

Vertrek van de NAVO

Er zouden dus nog zo'n 32.000 Amerikanen in Afghanistan overblijven op tien maanden van het einde van 2014, de datum die vooropgesteld is voor het vertrek van de NAVO-troepen uit dat land.

Op 11 januari, toen president Obama zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzaï in Washington ontving, gaf Obama al aan dat de Amerikanen zich vanaf de lente zouden concentreren op de vorming en training van de Afghaanse troepen.

Als er eventueel nog Amerikaanse militairen actief zouden blijven op Afghaanse bodem na het einde van 2014, dan is daarvoor een nieuwe bilateraal veiligheidsverdrag tussen de twee landen nodig.

De VS zijn tussenbeide gekomen in Afghanistan na de aanslagen van 11 september 2001 om er het regime van de taliban omver te werpen.

Vrijhandelsakkoord met de EU
Obama zal in zijn State of the Union ook een reeks andere initiatieven voorstellen. Daaronder, volgens de New York Times: nieuwe overheidsinvesteringen in onderwijs, industrie en infrastructuur, een hervorming van de imjmigratiewetgeving en beperkingen op vuurwapenbezit.

Obama zou ook Noord-Korea streng veroordelen voor de kernproef die dat land gisteren hield en hij zou een plan voorstellen om onderhandelingen aan te knopen met de EU over een vrijhandelsakkoord. (Belga/TE/TV)

Onze partners