Obama wil verkoop aanvalswapens verbieden

16/01/13 om 19:02 - Bijgewerkt om 19:02

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn voorstellen over de reglementering van vuurwapens bekendgemaakt, waaronder een verbod op aanvalswapens en een strenger onderzoek naar de achtergrond van mensen die een wapen willen kopen.

Obama wil verkoop aanvalswapens verbieden

© Reuters

De Amerikaanse president Obama wil in de strijd tegen het wapengeweld in de Verenigde Staten de verkoop van aanvalswapens aan privépersonen verbieden. De magazijnen van vuurwapens zullen voortaan nog hoogstens tien kogels mogen bevatten. Bovendien zullen alle toekomstige wapenkopers voor het verwerven van een vuurwapen grondig gecontroleerd worden.

Dat zijn de belangrijkste punten van een omvattende lijst maatregelen, die Obama in het Witte Huis voorstelde. 'Als er nog maar één ding is wat we kunnen doen om het geweld in te dijken, als er maar één leven kan gered worden, dan hebben we de plicht om te proberen', zei de president.

Newtown

Hij reageert daarmee op het bloedbad met 27 doden, dat een jongeman aanrichtte in een school. Na het drama had Obama zijn vicepresident Joe Biden aan het hoofd gezet van een werkgroep die voorstellen moest uitwerken om de wapenwetgeving in de VS te verstrengen.

Het is echter zeer de vraag of de voorstellen van Obama de goedkeuring van het Congres krijgen.

NRA gooit dochters Obama in de strijd

De wapenlobby National Rifle Association (NRA) is alvast haar strijd tegen Obama's voorstellen begonnen. In een controversieel filmpje noemt de NRA Obama een 'elitaire hypocriet' en vraagt ze zich af of de 'kinderen van de president belangrijker zijn dan jouw kinderen?'. Daarmee doelt de organisatie op het feit dat Obama tegen gewapende politiecontrole in scholen is, terwijl zijn dochters wel begeleiding krijgen van agenten.

Het Witte Huis is onthutst. 'De meeste Amerikanen zijn van mening dat de kinderen van een president niet gebruikt zouden mogen worden als een argument in een politieke strijd', aldus woordvoerder Jay Carney in een communiqué. 'De veiligheid van de presidentskinderen het onderwerp maken van negatieve publiciteit is verwerpelijk en laf', luidt het. (Belga/TE)

Onze partners