Obama wil ‘superwapen’ ontwikkelen

© Belga

De hogesnelheidswapens kunnen hun doelwit eender waar ter wereld in minder dan een uur treffen.

De Amerikaanse president Barack Obama steunt een nieuw programma waarin sprake is van de ontwikkeling van een wapen dat zijn doelwit eender waar ter wereld in minder dan een uur kan treffen.

In het kader van het non-nucleaire wapenprogramma, Prompt Global Strike (PGS), overweegt de Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Barack Obama, de ontwikkeling van een nieuwe generatie hogesnelheidswapens. Amerikaanse militaire adviseurs slaagden erin de president daarvan te overtuigen.

De hypersonische geleide raketten kunnen hun doel raken met een snelheid van ongeveer 5.792 kilometer per uur. Dat is heel wat sneller dan de Tomahawkraket die net te laat aankwam en zo Osama Bin Laden niet kon doden tijdens een al-Qaeda-training in Afghanistan in 1998.

“De mogelijkheid om wereldwijd doelen snel en zonder het gebruik van nucleaire wapens te treffen, is enorm belangrijk voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten”, klinkt het.

Het Witte Huis wil alvast 250 miljoen dollar opzij zetten voor onderzoek naar hypersonische technologieën. Volgens vicepresident Joe Biden kunnen conventionele wapens met een wereldwijd bereik “het mogelijk maken om de rol van nucleaire wapens te verminderen”.

Maar de Amerikaanse plannen alarmeren China en Rusland. Tevens brengen ze verwarring in de onderhandelingen over het verminderen van het kernwapenarsenaal. “Die pogingen ondersteunen niet Amerika’s wens naar vrede maar wel de wens om doelwitten te doden met echte precisiewapens”, klaagt de Russische Raad voor de Nationale Veiligheid.

Dean Cheng, een Chinese specialist ter zake, zegt dat de Verenigde Staten proberen Rusland en China te overtuigen van een strategisch beleid. “Maar in plaats van andere naties gerust te stellen, zullen deze wapens nog meer leiden tot instabiliteit en onzekerheid”, aldus Cheng die betwijfelt of dit het juiste pad is naar een nieuwe Nobelprijs voor de Vrede voor Obama.

Nucleaire oorlog

Ook in het binnenland stoot het PGS-programma op kritiek. Analisten waarschuwen dat Chinese en Russische monitoren de hypersonische lancering zouden kunnen aanzien voor een nucleaire aanval. In dat geval moeten de nationale veiligheidsdiensten van de landen snel een beslissing nemen en is het risico op een nucleaire oorlog enorm groot.

Het Witte Huis beklemtoont dat de twee landen zich geen zorgen hoeven te maken. “De Verenigde Staten zullen maar een klein aantal hypersonische wapens ontwikkelen en ze zullen weggehouden worden van Amerikaanse nucleaire lanceringbasissen zodat er geen verwarring mogelijk is”, luidt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content