Obama wil nieuwe heffing van 10 dollar per vat petroleum

05/02/16 om 01:03 - Bijgewerkt om 01:05

In de budgetvoorstellen die de Amerikaanse president Obama naar het Congres stuurt zit een speciale heffing van 10 dollar per vat petroleum. Dat geld wil de president gebruiken voor wegen en voor onderzoek naar minder vervuilende voertuigen. De Republikeinen zijn niet per se tegen.

Obama wil nieuwe heffing van 10 dollar per vat petroleum

Barack Obama © The Washington Post

Dat maakte het Witte Huis bekend.

Volgende week stuurt de president zijn budget 2017 naar het parlement.

Olieprijzen staan wereldwijd het laagst in meer dan een decennium. Dat voelen Amerikanen aan de pomp.

De president stelt nu voor, in een poging om het gebruik van fossiele brandstoffen tegen te gaan, een 'bedrag' ('fee'), of een 'gebruiksgeld' (user's fee) van 10 dollar (9 euro) te heffen per vat petroleum dat op Amerikaanse bodem wordt gewonnen. Dat zou jaarlijks 32 miljard dollar kunnen opleveren, te betalen door de oliemaatschappijen.

Dat bedrag kan dan geïnvesteerd worden in infrastructeer, onder meer wegen, maar ook in onderzoek naar 'schonere' transportmiddelen, of zelfs in de ontwikkeling van minder vervuilend transport.

Het nettoresultaat moet zijn dat de vervuiling door de heffing minder wordt, aldus het Witte Huis in een mededeling.

Het wordt de vraag of het parlement, dat in beide huizen wordt gedomineerd door Republikeinen, zal instemmen met de maatregel. Momenteel worden wegenwerken al gefinancierd met een brandstoftaks, maar onvoldoende, en de infrastructuur in het land is er belabberd aan toe.

'Kwestie van terminologie'

James Inhofe, de conservatieve Republikein die in de Senaat de commissie Milieu en Openbare Werken voorzit, is volgens The New York Times niet per se tegen. Hij is in ieder geval niet tegen een heffing om projecten te financieren, zolang het maar geen nieuwe belasting wordt genoemd. "En dit is geen nieuwe belasting, het is een gebruiksvergoeding. Niets is van de tafel".

"Als iemand die zelf conservatief is, heb ik dit met succes uitgelegd aan ver rechtse groepen. Het is allemaal een zaak van terminologie".

Hoewel conservatieve Republikeinen niet moeten weten van milieumaatregelen, of van nieuwe heffingen, zijn ze dikwijls wel te vinden voor (gefinancierde) wegenwerken in hun staat.

(RR)

Onze partners