Obama wil meer controle op NSA-spionnen

09/08/13 om 22:24 - Bijgewerkt om 22:24

Barack Obama wil dat er meer transparantie komt in de werking van de geheime afluisterdienst NSA. Hij wil dat de beruchte Patriot Act, de wet die massaal afluisteren mogelijk maakt, bijgesteld wordt.

Obama wil meer controle op NSA-spionnen

© Reuters

de VS-president doet dat na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over activiteiten van het Natuional Security Agency. Obama zei tijdens een persconferentie in het Witte Huis dat niet alleen de regering maar ook het Amerikaanse volk vertrouwen in het afluisterprogramma van de NSA moet hebben.

Privacy voor de gewone man

Obama kondigde vier stappen aan om de van toepassing zijnde wet, de Patriot Act, te hervormen. Hij wil daarvoor samenwerken met het Congres, waar de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden de meerderheid hebben.

Obama beloofde dat er bij de NSA een verantwoordelijke voor de bescherming van de privacy zal komen. Hij zei dat het niet de bedoeling van de VS is de gewone man te bespioneren.

Obama wil een herziening van het luik van de Patriot Act omtrent het verzamelen van telefoongegevens. Er moet een evenwicht komen tussen veiligheid en de bescherming van het privéleven, aldus het Amerikaanse staatshoofd. Volgens Obama moeten de autoriteiten zoveel informatie als mogelijk bekend maken.

Obama tegen Olympisch boycott

De president verwierp het idee om de Olympische Spelen in het Russische Sotsji te boycotten vanwege het Russische beleid omtrent homo's en lesbiennes. Hij zei dat sinds de terugkeer van de Russische president Vladimir Poetin aan de macht, de anti-Amerikaanse retoriek is toegenomen, maar dat hij geen slechte relaties met zijn Russische collega heeft.

Obama riep klokkenluider Edward Snowden op zich ter beschikking van de Amerikaanse justitie te stellen als hij denkt wettig gehandeld te hebben. Snowden heeft, tot groot ongenoegen van Washington, tijdelijk asiel gekeregen in Rusland. Mede daarom kondigde Obama eerder al aan dat een bezoek aan Moskou, dat hij later dit jaar gepland had, niet doorgaat.(Belga/TV)

Onze partners