Obama wil het dit jaar zelf doen

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In zijn jaarlijkse ‘State of the Union’-toespraak voor het parlement kondigde VS-president Barack Obama geen enkele groot wetgevend initiatief aan. Obama wil op eigen houtje een waslijst kleinere maatregelen doordrukken.

Obama staat voor een moeilijk jaar. In november zijn er tussentijdse parlementsverkiezingen. De economie doet het goed. De groeicijfers zijn stevig, de beurs gaat hard en de werkloosheid daalt. Maar dat succes straalt niet af op de president, wiens beleid volgens een nieuwe peiling van NBC News en The Wall Street Journal slechts door 43 procent van de Amerikanen gesteund wordt.

Onder dat gesternte gaf de State of the Union grosso modo wat ervan verwacht werd. “Laten we dit een jaar van actie maken”, zei Obama. “Dat is wat de meeste Amerikanen willen: dat wij allen in dit halfrond onszelf concentreren op hun levens, hun hoop en hun plannen”

In één adem gaf Obama aan dat hij niet al teveel verwacht van het Amerikaanse Congres: “Wat ik vanavond aanbied, is een set concrete, praktische voorstellen om de groei te versnellen, de middenklasse te versterken en mensen kansen te bieden om vooruit te komen. Sommige vereisen parlementaire actie en ik ben graag bereid om met u allen te werken. Maar Amerika staat niet stil en ik zal dat evenmin doen. Dus wanneer ik stappen kan zetten om kansen voor Amerikaanse families uit te breiden zonder wetgeving, dan zal ik dat ook doen.

Doorbraakjaar

In zijn meer dan een uur durende toespraak kondigde Obama geen enkel groot nieuw wetgevend initiatief aan. Wel drong hij opnieuw aan op de goedkeuring van dossiers die hij al eerder tevergeefs op de agenda zette. Daaronder: een hervorming van de immigratiewet, strengere wapenwetten, de verhoging van het minimumloon en de sluiting van de terreurgevangenis in Guantánamo Bay.

Obama lijstte de verwezenlijkingen onder zijn presidentschap op. De laagste werkloosheid in vijf jaar, een zich herstellende huizenmarkt, meer binnenlandse olieproductie dan import, de hervorming van de ziekteverzekering en het einde van de oorlog in Afghanistan.

“Daarom geloof ik dat dit een doorbraakjaar kan zijn voor Amerika”, stelde Obama. “Na vijf jaar van hard, vastberaden werk, heeft de VS in een betere positie voor de 21ste eeuw dan eender welke natie op aarde.”

Minimumloon

Voor het overige had Obama een waslijst maatregelen klaar die niet moeten goedgekeurd worden door het Congres. Die wil hij op eigen houtje kan doorvoeren. Daarbij concentreerde hij zich vooral op de economie en het verminderen van de inkomensongelijkheid in de VS.

Zo kondigde Obama aan dat hij het minimumloon voor werknemers van de federale overheid gaat verhogen. Van de privésector vroeg hij hetzelfde, los van een verhoging van het wettelijke minimumloon van 7,25 dollar (5,31 euro) per uur. “Geef Amerika opslag”, zei de president.

Obama wil ook een speciaal pensioenspaarplan voor werknemers met lage lonen. Hij gaat de jobtraining voor jongeren hervormen. Hij kondigde aan dat een aantal CEO’s van groet bedrijven zich de komende dagen in het Witte Huis zullen verzamelen om een verklaring te onderteken die hen ertoe verbindt om meer langdurig werklozen aan te nemen.

“Het koude, harde feit is dat zelfs te midden het economische herstel nog steeds te veel Amerikanen harderdan ooit moeten werken om hun hoofd boven water te houden, laat staan dat ze vooruit komen”, zei Obama. “Te veel mensen hebben helemaal geen werk. Het is onze job om die trends om te keren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content