Obama wil Guantánamo alsnog sluiten

30/04/13 om 21:27 - Bijgewerkt om 21:27

VS-president Barack Obama wil nieuwe initiatieven nemen om het terreurgevangenkamp in Guantánamo Bay op te doeken. Dat had hij in 2008 al beloofd, maar nooit waargemaakt.

Obama wil Guantánamo alsnog sluiten

© Reuters

"Ik blijf geloven dat we Guantánamo moeten sluiten", zei Obama tijdens een persconferentie in het Witte Huis. "Ik denk dat het van kritiek belang is om te begrijpen dat Guantánamo niet nodig is om Amerika te beveiligen. Het is duur, het is inefficiënt en het schaadt onze nationale standing. Het is slecht voor de samenwerking met onze bondgenoten inzake terreurbestrijding. Het is een rekruteringsinstrument voor extremisten. Het moet dicht."

Hongerstaking

De sluiting van het terreurgevangenenkamp op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay op Cuba was één van Obama's campagnebeloften toen hij in 2008 voor het eerst verkozen werd als president. Obama stuitte echter op een njet van het Amerikaanse parlement, dat weigerde om de gevangenen naar de VS te laten overbrengen en hen daar te laten berechten.

Daar wil hij nu op terugkomen, zei Obama. In Guantánamo zelf broeit een crisissituatie. Honderd van de 160 gevangene die er nog overblijven, zijn er honderd in hongerstaking.

Obama wil dan ook onderzoeken wat hij binnen zijn presidentiële bevoegdheden zelf kan doen en hij zal opnieuw proberen om het Congres te overhalen. "Dit is niet in het belang van de Amerikaanse bevolking. Het idee dat we meer dan honderd mensen voor eeuwig kunnen vasthouden in een niemandsland is niet vol te houden."

'Het zal rotten'

"We moeten allemaal nadenken over waarom we dit eigenlijk doen", vervolgde Obama. "Ik begrijp dat veel Amerikanen vlak na 9/11, met de trauma's die we toen hadden, vonden dat we een speciale gevangenis moesten hebben en dit niet konden afhandelen op een normale, conventionele manier. Maar we zijn nu meer dan een decennium verder. We zouden wijzer moeten zijn geworden. We zouden meer ervaring moeten hebben met het vervolgen van terroristen. Dit is een probleem dat niet beter zal worden. Het zal erger worden en het zal rotten."

Onze partners