Obama wil "bladzijde omslaan" van terrorisme, oorlog en recessie

21/01/15 om 03:57 - Bijgewerkt om 04:12

President Barack Obama heeft tijdens zijn jaarlijkse State of the Union, de Verenigde Staten opgeroepen om de bezorgdheid over terrorisme, oorlog en recessie achter zich te laten. Hij wees erop dat de thema's de politieke agenda al bepalen sinds 2001.

Obama wil "bladzijde omslaan" van terrorisme, oorlog en recessie

© Reuters

"We zijn al vijftien jaar ver in deze nieuwe eeuw", zei hij. "In die vijftien jaar bereikte de terreur onze kust, vocht een nieuwe generatie een lange en dure oorlog uit, en verspreidde een recessie zich over ons land en de wereld."

"Het was, en is nog steeds, een moeilijke tijd voor velen. Maar vanavond slaan we de bladzijde om."

Obama prees zijn op samenwerking gericht buitenlandbeleid. Ook zei hij vooruitgang te boeken in de strijd tegen de Islamitische Staat in Syrië en Irak.

"Amerikaans leiderschap, inclusief onze militaire kracht, stopt de opmars van Islamitische Staat. We worden niet meegesleept in een nieuwe landoorlog in het Midden-Oosten, maar leiden een brede coalitie, waar ook Arabische landen deel van uitmaken, om de terroristische groepering terug te dringen en uiteindelijk te vernietigen."

Obama herhaalde zijn oproep aan het Congres om goedkeuring te geven voor een militair optreden tegen Islamitische Staat. Het Witte Huis zei in het verleden dat het toelating kreeg voor een militair optreden na de terroristische aanslagen van 9/11 en voor de invasie van Irak in 2003. Maar Obama wil die toelating hernieuwd zien, omdat het conflict volgens hem veranderd is.

Obama focuste in zijn State of the Union op de economische situatie van de Verenigde Staten. Hij vroeg om hogere belastingen voor de rijksten en deed voorstellen om de middenklasse te ondersteunen. Verder verwees Obama naar de sterke economische groei en de lagere werkloosheid, maar zei dat meer nodig is om de inkomens te verhogen.

Obama begint aan de laatste twee jaar van zijn tweede ambtstermijn. Maar de politieke agenda waar de Democratische president de contouren van schetst, dreigt op een door Republikeinen gedomineerd Congres te botsen. Toch probeert Obama een aantal voorstellen te doen, waarvan hij gelooft dat er overeenstemming over kan gevonden worden.

"Meer dan elk ander land op deze aarde zijn we vrij om onze eigen toekomst te schrijven na deze recessie. Het is nu aan ons om te kiezen wie we willen zijn de komende vijftien jaar, en de volgende decennia."

"Aanvaarden we een economie waarin slechts enkelingen het spectaculair goed doen? Of wijden we ons aan een economie die voor hogere inkomens zorgt en kansen voor iedereen die een inspanning doet?"

Obama verwees verder naar de historische dooi in de relaties met Cuba. Hij herhaalde de oproep aan het Congres om het handelsembargo te doorbreken dat al meer dan vijftig jaar standhoudt. Ook deed hij een oproep om geen nieuwe sancties te nemen tegen Iran nu de VS-regering een akkoord probeert te bewerkstelligen over het omstreden nucleair programma.

(Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners