Obama wil aantal drone-aanvallen beperken

23/05/13 om 21:13 - Bijgewerkt om 21:13

De Amerikaanse president Barack Obama heeft strengere richtlijnen aangekondigd voor Amerikaanse drone-aanvallen tegen terroristen.

Obama wil aantal drone-aanvallen beperken

De inzet van bewapende, onbemande vliegtuigjes buiten oorlogsgebied zal sterk worden beperkt, zei Obama in een belangrijke terrorismetoespraak voor de National Defense University in Washington. Zo wil hij onder andere burgerslachtoffers vermijden.

Drones zullen pas worden ingezet indien de geviseerde personen een "imminent" gevaar betekenen voor de Amerikanen en ze niet kunnen worden gearresteerd. Daarnaast kunnen de aanvallen enkel worden uitgevoerd na overleg met de landen waar ze plaatsvinden.

Nieuwe fase Ook mogen ze niet worden gezien als een manier om terroristen te straffen, maar enkel om een "aanhoudende en acute bedreiging voor het Amerikaanse volk" te verhinderen.

Obama benadrukte dat de drone-aanvallen tot hiertoe ook altijd adequaat, efficiënt en legaal zijn geweest. Maar nu breekt in de strijd tegen het terrorisme een "nieuwe fase" aan, zo verklaarde hij. "Amerika is op een keerpunt aanbeland." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners