Obama wapent Amerika voor permanente drone-oorlog

24/10/12 om 06:23 - Bijgewerkt om 06:23

De 'Disposition Matrix'. Dat is de onheilspellende naam van het geheime nieuwe programma van de regering Obama voor de jacht op terroristen. De clandestiene liquidaties zouden nog minstens tien jaar doorgaan.

Obama wapent Amerika voor permanente drone-oorlog

© Reuters

De Disposition Matrix bevat de namen van terreurverdachten, gekoppeld aan de inlichtingen die de Amerikaanse regering over hen heeft en de middelen die ze tegen hen kan inzetten, schrijft de krant The Washington Post. De Matrix neemt de plaats in van de meer rudimentaire 'kill lists' voor terroristen waarvan het bestaan recent aan het licht kwam.

3000 doden

Met het aflopen van de oorlogen in Afghanistan en Irak luidt de Disposition Matrix de volgende fase in de 'War on Terror' in, schrijft de Washington Post.

Die oorlog lijkt een de facto permanente toestand te worden voor de VS. De regering Obama verwacht nog jaren namen te zullen toevoegen aan de Disposition Matrix. Een einde is tot nader order niet in zicht, vertellen anoniem regeringsbronnen aan de Post.

"We kunnen onmogelijk iedereen doden die ons kwaad wil doen", zegt één hoge functionaris. "We komen binnen tien jaar niet in een wereld terecht waar iedereen hand in hand 'We love America' zegt."

De aanvallen met drones (onbemande vliegtuigen) waarmee begonnen werd onder president George W. Bush en die door Barack Obama gevoelig werden opgedreven, lijken dus een vast instrument te worden in het Amerikaanse buitenlands beleid.

De drone-campagne zal volgens de Washington Post zeer binnenkort zijn drieduizendste dode maken, burgerslachtoffers inbegrepen. Daarmee hebben Amerikaanse drones nu haast evenveel dodelijke slachtoffers geëist als de aanslagen van 9/11, waar het allemaal mee begon.

Permanente infrastructuur

Het gericht doden van terroristen was na 9/11 een min of meer geïmproviseerde aanpak, schrijft de Washington Post. Onder Barack Obama is die tactiek echter steeds meer geïnstitutionaliseerd geraakt. Met de Disposition Matrix wordt een permanente infrastructuur opgezet voor het doelgericht uitschakelen van terroristen.

De CIA wil haar vloot van drones volgens de Post gevoelig uitbreiden. Daarmee wordt de evolutie sinds 9/11 doorgedreven en wordt de CIA steeds meer een paramilitaire organisatie en steeds minder een traditionele inlichtingendienst.

Maar niet alle liquidaties van terroristen worden uitgevoerd met drones. Osama bin Laden werd uitgeschakeld met een nachtelijke raid door militaire special forces.

Het Joint Special Forces Command (JSOC) is dan ook bezig met opzetten van bases in Afrika van waaruit raids kunnen gelanceerd worden op dat continent en in de Arabische wereld. Eén daarvan bevindt zich volgens de Washington Post in Djibouti.

JSOC heeft ook een speciaal coördinatiecentrum opgezet in Washington, op een kwartier van het Witte Huis, zodat de special forces makkelijker kunnen mee discussiëren over de doelwitten op de kill list.

Controverse

Het in het buitenland liquideren van terreurverdachten is verre van oncontroversieel in de VS. Er vallen teveel burgerslachtoffers bij, vinden critici, en aangezien de liquidaties gebeuren zonder vorm van openbaar proces, is de wettelijke basis dubieus.

Vooral de aanval op de radicale moslimpredikant Anwar Al-Awlaki vorig jaar in Jemen, werd op protest onthaald. Al-Awalaki werd in de VS geboren en is dus een Amerikaanse staatsburger.

De linkse achterban van Barack Obama, die op haar achterste poten stond toen president George W. Bush dit soort tactieken gebruikte, houdt zich nu gedeisd, uitzonderingen niet te na gesproken. Er is weinig reden om aan te nemen dat dat zou veranderen als Obama opnieuw verkozen wordt.

Tijdens het debat over buitenlands beleid eerder deze week zei ook de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney dat hij achter het gebruik van drones staat om terreurverdachten uit te schakelen. (TV)

Onze partners