Obama waarschuwt Noord-Korea voor raketlancering

© Belga

Bij een bezoek aan Zuid-Korea heeft de Amerikaanse president Barack Obama Noord-Korea gewaarschuwd voor een raketlancering. Hij heeft ook de zwaarbeveiligde grens met het communistische noorden bezichtigd.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Noord-Korea gewaarschuwd voor de plannen om midden april een langeafstandsraket te lanceren en op die manier een satelliet in een baan om de aarde te brengen. Dat zal het isolement van Pyongyang alleen maar doen toenemen, aldus Obama op een gezamenlijke persconferentie met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Lee Myung-Bak.

‘Dreigementen lossen niets op’

“Noord-Korea komt nergens met dreigementen of provocaties”, zei de VS-president. Obama erkende trouwens niet echt te weten wie nu “aan de touwtjes trekt” binnen het communistische regime in Noord-Korea. Officieel is dat de jonge Kim Jong-Un, die zijn overleden vader Kim Jong-Il heeft opgevolgd. Pyongyang beloofde eerder dit jaar te stoppen met raketlanceringen, nucleaire tests en activiteiten voor de verrijking van uranium, in ruil voor voedselhulp.

Recentelijk sloeg het communistische regime het westen echter met verstomming toen het aankondigde in april een langeafstandsraket te willen lanceren om een satelliet in een baan om de aarde te brengen. De VS en hun bondgenoten zagen dat als provocatie. Maandag en dinsdag is er in Seoel een top over nucleaire veiligheid.

Bezoek aan de grens

Obama bezocht ook de gedemilitariseerde zone tussen beide landen. Op die manier wou hij het veiligheidsverbond met Zuid-Korea onderstrepen. Obama stond een tiental minuten op een uitzichtplatform, van waarop hij met een verrekijker naar Noord-Koreaans gebied tuurde. Hij dankte de Amerikaanse soldaten voor hun werk. De VS hebben bij wijze van afschrikking tegen Noord-Korea 28.500 militairen in Zuid-Korea gelegerd.

Wereldtop nucleaire veiligheid

Centraal in Obama’s bezoek staat zijn deelname aan de tweede wereldtop over nucleaire veiligheid in Seoel. Deelnemers uit meer dan 50 landen zullen er zich buigen over de vraag hoe kan worden verhinderd dat radioactief materiaal in de handen van terroristen terechtkomt. (Belga/RDM)




Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content