Obama: VS moet leiding nemen tegen klimaatverandering

© Reuters

President Barack Obama wil dat de VS een internationale leider is in de strijd tegen klimaatverandering. Dat zei hij op de eerste persconferentie sinds zijn herverkiezing.

Klimaatverandering was hoegenaamd geen thema tijdens de voorbije presidentscampagne in de VS, maar kwam nadrukkelijk op de agenda nadat superstom Sandy een ravage aanrichtte in New York en omstreken. In het Witte Huis bevestigde Obama dat hij in klimaatverandering gelooft en dat hij er ook wat aan wil doen.

“De temperatuur in de wereld stijgt sneller dan we tien jaar geleden voorspelden”, zei Obama. “We weten dat de ijskap aan de Noordpool sneller smelt dan we vijf jaar geleden voorspelden. We weten dat er een buitengewoon groot aantal extreme weerevenementen zijn geweest hier in Noord-Amerika, maar ook in de rest van de wereld.”

Zware keuzes

Obama slaagde er tijdens zijn eerste regeertermijn niet in de grote klimaatwet die hij beloofd had door te voeren. Wel maakte hij de verbruiksstandaarden voor auto’s in de VS dubel zo streng. Dat zal zijn weerslag zal hebben op de uitstoot van CO2, maar het is onvoldoende, gaf hij toe.

Obama wil de komende weken overleggen met wetenschappers en politici. Vervolgens wil hij een maatschappelijk debat voeren om het Amerikaanse volk, dat er de voorbije jaren steeds minder van overtuigd raakte dat klimaatverandering bestaat, voor te lichten. “Als we klimaatverandering op een serieuze manier willen aanpakken, bestaat er geen twijfel over dat we zware politieke keuzes zullen moeten maken”, zei hij.

Obama waarschuwde dat er ook rekening gehouden moet worden met de economische gevolgen van klimaatbeleid. “Als de boodschap is dat we groei en jobs gaan negeren omwille van klimaatverandering, dan doe ik daar niet aan mee. Aan de andere kant: als we tot een agenda kunnen komen die zegt dat we banen kunnen creëren, de groei bevorderen, een serieuze deuk maken in de opwarming van de planeet en een internationale leider zijn, dan is dat volgens mij iets dat het Amerikaanse volk zou steunen.”

Seksschandaal

Obama sprak ook over het seksschandaal dat CIA-baas David Petraeus tot aftreden dwong en generaal John Allen, de Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, in opspraak heeft gebracht. De president zei dat Petraeus een “buitengewone carrière” achter de rug heeft en dat hij zich niet wil mengen in het FBI-onderzoek naar de zaak, omdat “mensen onschuldig zijn tot het tegendeel bewezen is.”

“Op basis van wat ik gezien heb, heb ik op dit punt geen bewijs dat er geheime informatie is vrijgegeven die een negatieve impact heeft gehad op onze nationale veiligheid”, stelde Obama.

Begrotingskloof

Een ander heet hangijzer in Washington is de zogenaamde ‘fiscal cliff’. Als beide partijen voor Nieuwjaar geen deal bereiken over het terugschroeven van het begrotingstekort en de staatsschuld, worden er op 1 januari automatisch draconische besparingen en belastingverhogingen van kracht.

Die zouden honderden miljarden dollars uit de Amerikaanse economie wegzuigen. Volgens veel economen zou dat de VS in een nieuwe recessie storten, met alle gevolgen van dien voor de wereldeconomie.

Obama blijft erbij dat hij de belastingverlagingen voor de rijken uit de tijd van zijn George W. Bush niet zal verlengen. Hij wil ze echter wel verlengen voor de middenklasse en nodigde de Republikeinen uit om dat onmiddellijk te doen. “De helft van het gevaar voor onze economie wordt weggenomen door die ene stap”, zei hij. “We moeten niet de middenklasse gijzelen terwijl we debatteren over belastingverlagingen voor de rijken.”

De Republikeinen willen niet weten van een verhoging van de belastingvoeten voor eender wie. Zij willen de belastingontvangsten omhoog krijgen door aftrekposten en achterpoortjes weg te werken. Obama stelde dat hij daarover wil praten, maar herhaalde dat dat onvoldoende is om de putten in de begroting te dempen. Volgens hem werkt de rekensom niet als de rijken niet meer gaan betalen.

Immigratie

Een dossier waar Obama wellicht makkelijker overeenstemming over kan bereiken met de Republikeinen, is immigratie. De president dankt zijn herverkiezing in niet geringe mate aan Latino-kiezers. De Republikeinen hielden de laatste jaren een harde lijn aan over immigratie, maar na de verkiezingen gaan er binnen die partij gaan er stemmen op om die te versoepelen.

Obama zei dat hij na zijn inauguratie eind januari een nieuwe immigratiewet zou neerleggen bij het parlement. Die zou er niet heel anders uitzien dan voorstellen uit het verleden, zei hij.

“Ik denk dat de sterke maatregelen die we genomen hebben om de grens te beveiligen volgehouden moeten worden. Er moeten serieuze sancties zijn voor bedrijven die doelbewust arbeiders zonder papieren aannemen en uitbuiten. En ik denk dat er een pad naar legale verblijfsstatus moet zijn voor mensen die in dit land wonen, zich niet inlaten met criminele activiteiten en simpelweg hier zijn om te werken.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content