Obama: 'VS gaan IS ook in Syrië bombarderen: wie ons bedreigt, is nergens nog veilig' (video)

11/09/14 om 01:50 - Bijgewerkt om 06:57

Islamitische Staat (IS) wordt vernietigd, "waar het zich ook bevindt", en de VS gaan ook in Syrië luchtaanvallen uitvoeren. Dat was de boodschap die de Amerikaanse president Barack Obama in een langverwachte toespraak verspreidde. Maar er komen geen Amerikaanse grondtroepen.

Obama: 'VS gaan IS ook in Syrië bombarderen: wie ons bedreigt, is nergens nog veilig' (video)

Amerikaans president Barack Obama © Reuters

De tv-speech, aan de vooravond van de dertiende verjaardag van 11 september, was bedoeld om eindelijk de Amerikaanse strategie inzake IS en het Midden-Oosten duidelijk uit de doeken te doen. Hij duurde amper 15 minuten, maar was wel fors. "Wie ons bedreigt, zal geen veilig onderkomen meer vinden."

Islamitische Staat, zo begon de president, is niet islamitisch en het is geen staat. "Geen religie staat het doden van onschuldigen toe, en de overgrote meerderheid van de slachtoffers van IS waren moslims. En het is zeker geen staat. Het was een onderafdeling van al-Qaeda in Irak, en heeft gebruik gemaakt van sectarische strijd en van de Syrische burgeroorlog om aan beide zijden van de grens terrein te winnen."

Maar de terreurgroep vormt wel een bedreiging, in eerste instantie in het Midden-Oosten, en voor buitenlanders die zich daar bevinden. Maar omdat er duizenden westerlingen aan de zijde van IS vechten, die kunnen terugkeren, vormt de groep ook een bedreiging voor de rest van de wereld, in elk geval voor het westen. En dus moet er opgetreden worden, aldus Obama.

Meer troepen

Obama: 'VS gaan IS ook in Syrië bombarderen: wie ons bedreigt, is nergens nog veilig' (video)

© Reuters

"Vanavond, met een nieuwe Iraakse regering in functie en na gesprekken met onze bondgenoten in het buitenland en met het Congress in het binnenland, kan ik aankondigen dat Amerika een brede coalitie zal leiden die deze terreurdreiging zal tenietdoen. Ons doel is duidelijk: we zullen IS verzwakken, en uiteindelijk vernietigen, met een doorgedreven anti-terreurstrategie."

De VS zullen 475 extra troepen naar Irak sturen die ingezet worden bij de opleiding van Koerdische en Iraakse soldaten. En de luchtaanvallen, tot dusver vooral bedoeld "voor humanitaire doeleinden en om Amerikaanse belangen veilig te stellen", zullen worden uitgebreid om een grondoffensief van Koerden en Iraki's te ondersteunen.

De VS zullen niet alleen in Irak opereren maar ook in Syrië, waar ze zullen samenwerken met de oppositie, en niet met het regime van Assad. De oppositie zal ook met materiaal ondersteund worden.

Verschil met Irakoorlog

Barack Obama

Barack Obama © BELGAIMAGE

"Maar de Amerikanen moeten begrijpen hoe de aanpak zal verschillen van de oorlogen in Irak en Afghanistan. Er zullen geen Amerikaanse gevechtstroepen op buitenlandse grond opereren. De aanpak zal erin bestaan dat we standvastig en hardnekkig IS uitschakelen, waar het zich ook bevindt, waarbij we gebruik zullen maken van onze luchtmacht en steun zullen verlenen aan bevriende troepen op de grond."

"Deze strategie waarbij terroristen die ons bedreigen worden geëlimineerd, terwijl we aan het front onze partners ondersteunen, is reeds met succes toegepast in Jemen en Somalië", aldus de president.

Maar, voegde hij er ook aan toe: het zal tijd kosten.

Kritiek

De voorbije weken kreeg president Obama kritiek omdat hij besluiteloos was. Onder meer de gewezen vicepresident Dick Cheney had de president de voorbije dagen over de hekel gehaald.

Hij sprak in een periode van minder dan een maand zes keer over het onderwerp zonder ooit duidelijkheid te verschaffen. Twee weken geleden gaf Obama toe dat hij nog geen strategie terzake had. Deze toespraak, zijn zevende tussenkomst, moest een eind maken aan die (indruk van) besluiteloosheid.

Onze partners