Obama verwerpt Republikeins voorstel voor kleine verhoging VS-schuldplafond

Top-Republikein Paul Ryan is bezorgd. © Reuters

De Amerikaanse begrotingsperikelen gaan een nieuwe ronde in. President Barack Obama wimpelt een Republikeins voorstel af om het schuldplafond te verhogen tot 22 november. Er blijft nog een week over om een crisis af te wenden.

Obama ontving in de vooravond op het Witte Huis in Washington een groep van twintig Republikeinen onder leiding van voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner. Die laatste had eerder op de dag een plan gelanceerd om het schuldplafond (de wettelijke bovengrens op de Amerikaanse staatsschuld) voor zes weken te verhogen.

Op die manier wilde Boehner tijd creëren voor een bredere onderhandelingsronde over de begroting, fiscaliteit en sociale uitkeringen. De Republikeinen willen bezuinigen om het overheidstekort te reduceren.

Obama zei de voorbije dagen dat hij in principe over alles wil praten, maar dan pas wanneer het schudplafond verhoogd wordt en de Republikeinen stemmen voor de heropening van de federale overheid, die al meer dan een week gesloten is.

Tot dat laatste zijn de Republikeinen niet bereid. De vergadering in het Witte Huis draaide dan ook nergens op uit. Boehner en zijn delegatie vetrokken zonder commentaar.

Obamacare onbespreekbaar

Zowel het Witte Huis als Eric Cantor, de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, gaven na afloop van de vergadering de standaardmededelingen vrij waarin ze aangaven dat het een nuttig gesprek was geweest en dat er verder gepraat wordt.

Uitkijken wordt nu of beide zijden manoeuvreerruimte vinden. Obama heeft zich de voorbije dagen herhaaldelijk sterk gemaakt dat niet onderhandeld wordt tenzij er zonder verdere voorwaarden een langdurige verhoging van het schuldplafond komt én een einde aan de government shutdown. Boehner herhaalde woensdag nogmaals dat dat pas kan wanneer de president garanties geeft dat er over een reeks andere concessies gepraat zal worden.

Vraag is dan: wat ligt er op tafel en wat niet? ‘Obamacare’, de nieuwe ziektewet van de president, waar deze crisis oorspronkelijk om draaide, is klaarblijkelijk niet bespreekbaar. Dat heeft de president van in den beginne aangekondigd en ook de Republikeinse toplui praten er onderhand niet meer over. De Republikeinen willen het nu liever hebben over belastingen, pensioenen en sociale uitkeringen.

Of de Democraten dat zien zitten, is twijfelachtig. Onderhandelen over bezuinigingen in die sectoren zouden zij zien als toegeven aan Republikeinse chantage. Bovendien willen ze het wellicht niet doen voor zes weken extra leenbevoegdheid voor de overheid, want na die zes weken, bestaat de kans dat geen oplossing is en de crisismolen weer een nieuw rondje gaat draaien.

De onderhandelingsmarge is dus zeer smal en de tijd is kort. Wordt het schuldplafond niet verhoogd voor 17 oktober dan kan de Amerikaanse regering haar schulden niet meer afbetalen, wat volgens economen een internationale economische crisis zou veroorzaken.

Republikeinen krijgen de schuld

Met de onderhandelingsronde op het Witte Huis is voor het eerst aangetoond dat beide partijen met elkaar willen praten. Toen woensdag bekend werd dat Boehner een voorstel had om het schuldplafond voorlopig te verhogen en zo de dreigende financiële crisis met minstens zes weken uit te stellen, maakte de beurs een spong opwaarts. Te bezien valt of dat optimisme blijft duren als er de komende dagen geen oplossing uit de bus komt.

Wat de zaak in een stroomversnelling kan brengen, is dat de peilingen aangeven dat de Republikeinen zichzelf bijzonder onpopulair aan het maken zijn. Een pas verschenen poll van de televisiezender NBC en de krant The Wall Street Journal toont aan dat 53 procent van de kiezers de Republikeinen de schuld geeft van de shutdown en maar 32 procent Obama.

Zelfs de populariteit van Obamacare, de controversiële ziektehervorming waar de hele crisis om begon, zit in de lift. Een maand geleden zag slechts 31 procent Obamacare als een goeie zaak. Nu het leeuwendeel van de ziektewet op 1 oktober van kracht werd, is dat gestegen tot 38 procent. De meerderheid van de Amerikanen is weliswaar nog steeds tegen Obamacare, maar de trendlijn toont aan dat de Republikeinse strategie om de onpopulariteit van Obamacare tegen de president uit te spelen niet aan het lukken is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content