Obama verleent gratie aan Abe - 'de tijd vliegt, maar kalkoenen niet'

25/11/15 om 22:55 - Bijgewerkt om 23:00

Naar jaarlijkse gewoonte heeft de Amerikaanse president Barack Obama gratie verleend aan een kalkoen. Dat gebeurt altijd de dag voor Thanksgiving, het feest waarbij traditioneel in familieverband kalkoen gegeten wordt.

Obama verleent gratie aan Abe - 'de tijd vliegt, maar kalkoenen niet'

Obama tijdens de ceremonie, met van rechts naar links zijn dochters Malia en Sasha, en Joe Hedden, een kalkoenkweker © REUTERS

"Zoals jullie waarschijnlijk gehoord hebben, heeft er een zware competitie plaatsgevonden tussen kalkoenen om hier bij het Witte Huis te geraken", grapte Barack Obama in de tuinen van het Witte Huis, terwijl zijn dochters en echtgenote met gemengde gevoelens toekeken.

Obama schonk gratie aan Abe, een 19 kilogram zware kalkoen van 18 weken oud. Ook diens rivaal Honest kan uitkijken naar een zorgeloos leventje op een boerderij ergens in het noorden van Virginia, hoewel hij of zij strikt genomen geen gratie heeft gekregen.

Donderdag wordt in de VS Thanksgiving gevierd. In vele gevallen is het een dag van uitgebreid tafelen om niet te zeggen schransen. Het menu bestaat traditioneel uit gebraden kalkoen met een aantal bijgerechten als zoete aardappelen, maïs of macaroni met kaas (in Engels "mac and cheese").

Begonnen met Lincoln?

"De tijd vliegt, hoewel kalkoenen dat niet doen", aldus de president die volgens de Amerikaanse pers voor de zesde keer gratie verleende aan een kalkoen.

Volgens radiostation NPR is het niet helemaal duidelijk wie de eerste president was die gratie verleende aan een kalkoen. Mogelijkerwijs was het Abraham Lincoln - Abe genoemd door zijn vrienden trouwens - in 1863.

Producenten lobbyen om hun kalkoen in het Witte Huis te krijgen. De National Turkey Federation beslist uiteindelijk welke kalkoen een rustige oude dag krijgt. Die federatie betaalt ook de kosten voor het transport van de dieren naar het Witte Huis, aldus NPR.

In tijden van crisis biedt het redden van de ene kalkoen (en van een tweede finalist), terwijl miljoenen soortgenoten op platte borden belanden, een vreemd soort troost.

(RR)

Onze partners