Obama verbiedt gebruik legermaterieel door politie

18/05/15 om 18:09 - Bijgewerkt om 18:09

Gebruik van bepaald legermaterieel door de Amerikaanse politie zal verboden worden, zo heeft het Witte Huis gemeld. Na gewelddadige protestacties na de dood van Michael Brown in Ferguson werd opgeroepen tot demilitarisering van agenten.

Obama verbiedt gebruik legermaterieel door politie

Agenten voor het politiekantoor van Ferguson © Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama zal het gebruik van bepaald legermaterieel door de politie verbieden en een strenger wettelijk kader opstellen voor het materieel dat wel nog toegelaten is. Dat heeft het Witte Huis gemeld.

Demilitarisering

Na de dood van Michael Brown in augustus 2014 in Ferguson, ontstond er langdurig gewelddadig protest. De politie reageerde daarop met het vertoon van zware machinegeweren en pantservoertuigen. Daarop kwam heel wat kritiek en werd er opgeroepen tot de demilitarisering van de politie.

Obama stelde daarom een werkgroep aan, die enkele aanbevelingen moest opstellen. Op basis daarvan zal de president nu onder meer het gebruik van pantservoertuigen met rupsbanden en vuurwapens met een groot kaliber door de politie verbieden. Voor bijvoorbeeld het gebruik van pantserwagens zonder rupsbanden en oproeruitrustingen, die wel nog toegelaten zijn, komt daarnaast een strikter kader.

Goedkoop

De lokale politiezones in de Verenigde Staten kunnen via het "programma 1033" van het Amerikaanse ministerie van Defensie aan een goedkope prijs materieel overkopen van het leger. Volgens het logistieke agentschap van het Pentagon leverde het leger in 2013 zo voor in totaal 450 miljoen dollar aan militair materieel aan lokale politie-eenheden in de VS. Het gaat daarbij onder meer om pantserwagens, oproeruitrustingen, nachtkijkers, helikopters en machinegeweren. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners