Live Obama 'uitgeput' in wapendebat: 'Ook actief niets doen is een beslissing'

12/06/16 om 18:22 - Bijgewerkt op 13/06/16 om 13:46

Na de 'dodelijkste schietpartij uit de Amerikaanse geschiedenis' zijn volgens officiële cijfers 50 doden gevallen en 53 gewonden. President Barack Obama leek volgens Amerikaanse media 'uitgeput' en sneed het wapendebat weer aan: 'Is dit het land dat we willen zijn?'

Obama 'uitgeput' in wapendebat: 'Ook actief niets doen is een beslissing'

© REUTERS

 • Wake in Antwerpen voor de slachtoffers

  Het Roze Huis Antwerpen plant om 18 uur een wake ter herdenking van de gebeurtenissen in Orlando. De wake zal plaatsvinden aan het holebimonument aan de Draakplaats in de wijk Zurenborg. In Mechelen hijst het stadsbestuur dan weer de regenboogvlag aan het stadhuis om solidariteit te tonen met de slachtoffers van de schietpartij.

 • Organisatoren Antwerp Pride plannen herdenkingsmoment

  De organisatoren van het holebifestival Antwerp Pride, dat dit jaar van 11 tot 15 augustus plaatsvindt, doen naar aanleiding van de aanslag in Orlando een oproep aan alle gemeenschappen om "samen schouder aan schouder te gaan voor een tolerante samenleving waar je mag zijn wie je bent". Ze bekijken ook hoe de gebeurtenissen in Orlando op een gepaste manier tijdens Antwerp Pride kunnen worden herdacht. Er zal echter ook extra waakzaamheid zijn voor eventuele incidenten.

  "Dit is een donkere dag voor de internationale holebi- en transgenderbeweging", zegt voorzitter van Antwerp Pride Bart Abeel. "Laat ons met zoveel mogelijk mensen tijdens de komende Antwerp Pride tonen dat we ons door niemand terug in de kast laten jagen en dat geen enkele groepering onze waarden in vraag kan stellen."

 • IS zingt lof van terrorist van Orlando

  De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft via haar zender al-Bayan de verantwoordelijkheid voor de terreurdaad in Orlando opgeëist. Omar Mateen, de schutter die in een nachtclub voor holebi's minstens vijftig mensen doodde, was een "soldaat van het kalifaat", luidde het. En: "God heeft Omar Mateen geholpen een aanval tegen de kruisvaarders uit te voeren". De jihadistenbeweging zegt echter niet dat de massamoord door de IS-leiding was gepland of uitbesteed.

 • Simon Demeulemeester

  In Beeld: Waarom Amerikanen mensen doodschieten

  Parents Agains Gun Violence, een Amerikaanse vereniging die voor strengere wapenwetten ijvert, deelt elke maand de redenen die opgegeven worden door daders van schietpartijen.

  Parents Against Gun Violence deelt maandelijks de redenen die opgegeven worden om schietpartijen te verantwoorden.

  Parents Against Gun Violence deelt maandelijks de redenen die opgegeven worden om schietpartijen te verantwoorden. © Parents Against Gun Violence

 • Simon Demeulemeester

  Obama over wapenwetten: 'Is dit het land dat we willen zijn? Ook niets doen is een beslissing'

  Barack Obama heeft met zijn toespraak over de aanslag in Orlando zijn - minstens - 20e in het genre gehouden, telde CNN. Obama heeft al vaak zijn frustratie uitgesproken over het feit dat er amper beweging te krijgen is in het wapendebat richting strengere wapenwetten. Hoewel de meerderheid van de Amerikanen voor strengere wetten is (zo blijkt uit verscheidene polls en onderzoeken, waaronder een dat in het Britse medische magazine The Lancet verscheen en waarin 53 procent zich zo uitspreekt) komt daar weinig van in huis. De wapenlobby, aangevoerd door The National Riffle Association (NRA), lijkt sterker te zijn.

  Obama: 'Dit bloedbad herinnert er ons opnieuw aan hoe gemakkelijk het is voor sommige mensen om een wapen in handen te krijgen waarmee ze mensen kunnen doodschieten in een school, gebedshuis, bioscoop of nachtclub. Wij moeten beslissen of dit het soort land is dat we willen zijn. En actief niets doen is ook een beslissing.'

  Obama's partijgenote en presidentskandidate Hillary Clinton zit op diens lijn. Donald Trump van de Republikeinen daarentegen niet - vijf jaar geleden wel nog, overigens. Trump wordt dan ook gesteund door de NRA en beloofde de pogingen van Obama om wapenwetten te verstrengen, ongedaan te maken.

 • Homokoor brengt pakkend eerbetoon

  Amerikanen kwamen over heel het land op straat om hulde te brengen aan de slachtoffers van de schietpartij in Orlando. Eén van de meest pakkende eerbetuigingen was aan het Witte Huis, waar het Gay Men's Chorus van Washington DC zong tijdens een wake. Naast het Amerikaanse volkslied zongen ze ook 'We Shall Overcome', een lied dat bekend werd tijdens de Amerikaanse Burgerrechtenbeweging.

  Bekijk de beelden

  Gay Men's Chorus

  Gay Men's Chorus © Gay Men's Chorus

 • Homohaat of niet? Journalist loopt gefrustreerd weg uit televisiestudio (video)

  Een Britse journalist Owen Jones, zelf homo en een bekende stem binnen de holebigemeenschap, is kwaad opgestapt tijdens een televisie-interview nadat hij herhaaldelijk de mond gesnoerd werd toen hij zei dat de schietpartij in Orlando niet alleen een terroristische aanval was, maar ook een daad van homohaat.

 • In beeld: Orlando rouwt

  Overal in de Verenigde Staten worden wakes gehouden voor de overleden slachtoffers van de schietpartij in Orlando. Bekijk hier de beelden.

  Orlando rouwt

  Orlando rouwt © AFP

 • Rudi Rotthier

  Overzicht: 'Zit in toilet. Hij heeft ons'

  Er worden steeds meer details bekend over de drie uur durende schietpartij.

  De schutter liep rond op zoek naar slachtoffers, alvorens gijzelaars op te sluiten in een kamer.

  Lees het hier.

 • Rudi Rotthier

  VS-moslims over terroristen: 'Jullie spreken niet in onze naam, jullie zijn een dwaling'

  De grootste moslimorganisatie van de Verenigde Staten heeft de schietpartij in Orlando streng veroordeeld. "Er is geen enkele rechtvaardiging voor een dergelijk misdrijf", zei Nihad Awad van de Council On American-Islamic Relations tijdens een persbijeenkomst.

  "Jullie spreken niet in onze naam. Jullie vertegenwoordigen ons niet. Jullie zijn een dwaling", zei hij, over terroristen en IS. "Ze hebben nooit bij dit mooie geloof gehoord. Ze beweren van wel, maar 1,7 miljard mensen zijn verenigd in de afwijzing van hun extremisme, hun interpretatie en hun daden van zinloos geweld." Ook tal van andere moslimleiders in de VS, lokaal en nationaal, veroordeelden wat in Orland gebeurde.

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Aanslag afgekeurd, van de paus tot Poetin

  Het Vaticaan veroordeelt de aanslag in een mededeling. "De verschrikkelijke slachting die heeft plaatsgevonden in Orlando, met het vreselijk grote aantal onschuldige slachtoffers, heeft bij Paus Franciscus, en bij ons allen, de diepste gevoelens van afschuw en veroordeling losgeweekt".

  De Russische president Vladimir Poetin: "Rusland deelt de pijn en het verdriet van degenen die hun dierbaren verloren bij deze barbaarse misdaad en hoopt op een spoedig herstel van de gewonden".

  "Diep geschokt over deze moordzuchtige aanslag. We rouwen om de doden en onze gedachten zijn bij de families van de gewonden", aldus de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

  "Ik ben geschokt door de berichten over de nachtelijke schietpartij in Orlando. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families", zei de Britse premier David Cameron.

  "Terreur en haat zal niet veranderen wie we zijn. De NAVO-bondgenoten zijn verenigd in de strijd tegen terrorisme en in de verdediging van onze open samenlevingen", zo zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Solidariteit uit Tel Aviv

  Het stadshuis van Tel Aviv wordt uit solidariteit met de slachtoffers verlicht in de kleuren van de Amerikaanse vlag, de vlag van de LGBTQ-gemeenschap en de Israëlische vlag.

 • Rudi Rotthier

  Trump: Obama moet aftreden

  Donald Trump vraagt in een persmededeling dat president Obama aftreedt. "Na de ergste terreuraanslag in de VS sinds 11 september, en de tweede aanslag binnen zes maanden", aldus de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, "weigert president Obama zelfs maar de woorden radicale islam uit te spreken".

  "Alleen al om die reden moet hij aftreden. En als Hillary Clinton na deze aanslag nog altijd de woorden twee woorden 'radicale islam' niet gebruikt, moet ze zich terugtrekken als presidentskandidaat".

  De vorige aanslag, begin december in San Bernardino, en de aanslagen in Parijs, brachten de definitieve doorbraak voor Donald Trump in de Republikeinse voorverkiezingen. Voor die aanslagen stond hij in de peilingen plusminus gelijk met Ben Carson.

 • Rudi Rotthier

  Wat we weten over de schutter

  De schutter belde kort voor zijn aanslag met de politie. Hij toonde volgens zijn vader homohaat. Hij was volgens zijn eerste echtgenote gewelddadig tijdens hun huwelijk. Lees hier wat we weten over Omar Mateen.

  Omar Seddiqi Mateen - hij postte deze foto op Myspace

  Omar Seddiqi Mateen - hij postte deze foto op Myspace © /

 • Rudi Rotthier

  Veiligheidsfirma die schutter in dienst had: 'Geschokt en bedroefd'

  G4S, een beveiligingsbedrijf waar de schutter sinds 2007 werkte, duidt in een mededeling aan dat het volop meewerkt met het onderzoek van onder meer het FBI. "We zijn geschokt en bedroefd over de tragische gebeurtenissen die in de nachtclub in Orlando gebeurden".

 • Rudi Rotthier

  Minuut van stilte, vlaggen halfstok, geen musketten voor Hamilton

  Gouverneur Rick Scott van Florida roept Amerikanen op om klokslag 18 uur plaatselijke tijd, middernacht in België, een minuut stilte te onderhouden.

  President Obama heeft de opdracht gegeven dat alle vlaggen aan federale gebouwen in eigen land en aan ambassades halfstok gaan. Ook op militaire installaties geldt de halfstok, onder meer op oorlogsboten.

  Tijdens de Tony Awards (theaterprijzen) zal de cast van grote favoriet Hamilton volgens onder meer The New York Times vannacht optreden zonder musketten. Wapengeweld is een van de thema's in de musical.

 • Rudi Rotthier

  FBI: Schutter bevestigde via noodnummer steun aan IS, werd in 2013 en 2014 onderzocht

  Ron Hopper, hoofdonderzoeker van het FBI in deze zaak, bevestigt tijdens een persbijeenkomst in Orlando dat de schutter via het noodnummer 911 tijdens de aanslag ettelijke conversaties met de autoriteiten heeft gevoerd. Zonder in details te gaan bevestigt hij dat de schutter "in algemene termen" zijn steun aan Islamitische Staat betuigde. Dat is wat CNN eerder meldde.

  Het FBI heeft de verdachte twee keer ondervraagd. In 2013 werd hij onderzocht nadat hij volgens werkmakkers "aanstootgevende verklaringen" had uitgesproken. In 2014 werden banden tussen Omar Seddiqi Mateen en een Amerikaanse zelfmoordterrorist, Omar Abu Salah, onderzocht. De verbanden tussen de twee waren "minimaal", en niet van die aard dat er maatregelen volgden. Voor de "aanstootgevende verklaringen" werd geen afdoend bewijs gevonden. Mateen behield zijn wapenvergunning, en de voorbije week heeft hij zich nog twee wapens aangeschaft.

 • Rudi Rotthier

  Islamitische Staat claimt aanslag

  Een "soldaat van Islamitische Staat" (IS) is verantwoordelijk voor de dodelijke schietpartij in een nachtclub voor holebi's in Orlando (Florida) waar zeker vijftig mensen zijn omgekomen. Dat meldt Amaq, het persagentschap dat gelinkt wordt aan de jihadistische beweging.

  Op dit ogenblik zijn er ook in de VS aanduidingen dat de schutter trouw had beloofd aan IS, maar daar wordt er in dit vroeg stadium eerder van uitgegaan dat hij "geïnspireerd werd" door IS maar op eigen houtje handelde.

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Gaat het over wapens of over moslimradicalisme?

  Onmiddellijk na de grimmige en emotionele toespraak van de president wordt Twitter overspoeld met commentaar. De termen radicale islam of moslimterreur kwamen in zijn toespraak niet voor, maar de president ging wel in op de wapenwetgeving, en hoe het parlement niet in actie schiet. Dat is iets wat vooral, maar niet alleen, Republikeinen doet steigeren.

  Fareed Zakaria, commentator van CNN, geeft aan dat zowel wapenwetgeving als moslimradicalisme van belang zijn in deze.

  Sam Harris, de combattief atheïstische auteur tweet: "Ik ben voor strengere wapenwetten, maar ging de aanslag tegen de Boston Marathon over 'hogedrukpannen'? Concentreer je op de oorzaak, niet op het middel".

  Zoals bekend gebeurde de aanslag in Boston met gemanipuleerde pannen.

  Net voor de toespraak van de president had de Republikeinse kandidaat Donald Trump in een tweet al op een gelijkaardige nagel geklopt. "Zal president Obama eindelijk de woorden radicaal islamitisch terrorisme in de mond nemen? Zoniet zou hij onmiddellijk ontslag moeten nemen!"

 • Rudi Rotthier

  Obama: 'Geconfronteerd met haat, zullen we mekaar graag zien'

  Nog Obama: "Dit bloedbad bevestigt nog eens hoe makkelijk het is voor iemand om een wapen in handen te krijgen dat toelaat om mensen neer te schieten in een school, in een bioscoop, een kerk of een nachtclub. Dit had in elk van onze buurten kunnen gebeuren".

  Hieromtrent "actief niets te doen is ook een beslissing". Een sneer richting het parlement dat Obama's wetgeving voor strengen wapenregels tegenhoudt.

  "Geconfronteerd met haat en geweld zullen we mekaar graag zien. We zullen niet plooien voor angst. We zullen verenigd blijven, onze bevolking beschermen en actie ondernemen tegen degenen die ons bedreigen. Geen daad van haat of terreur zal veranderen wie we zijn, of de waarden die ons tot Amerikanen maken."

Onze partners